Hlavní obsah

Valldemossa: tiché dějiště velkých příběhů

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpoledne se už přehouplo do druhé půlky, ale slunce je stále ještě připnuté vysoko na obloze. Jeho paprsky něžně osvětlují mallorskou Valldemossu - klidné městečko, které má pro návštěvníky plnou náruč zajímavostí.

BEZ KOMENTÁŘE: ValldemossaVideo: Klára Fischleinová, Novinky

 
Článek

Valldemossu na severozápadě ostrova Mallorca střeží zelenající se hradba pohoří Sierra de Tramuntana. Dominantou města je kartuziánský královský klášter obklopený úchvatnou zahradou.

Právě s klášterem je spjatý jeden z velkých příběhů dějin Valldemossy. Útočiště v něm našel hudební skladatel Fryderyk Chopin, který na Mallorku přicestoval v roce 1838 společně se svojí partnerkou George Sandovou, ambiciózní francouzskou spisovatelkou. Doufal, že mu pohyb na zdejším vzduchu uleví od zdravotních problémů spojených s jeho tuberkulózou.

Ostrov dvojici nakonec nijak zvlášť neokouzlil, protože tu setrvávala zrovna v zimním období, kdy bývá poměrně chladno. I přesto Chopina tento pobyt inspiroval k další hudební tvorbě. S doručením jeho klavíru sice nastaly komplikace, místo něj si ale pronajal jiný, na němž komponoval nové skladby.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Klášter ve Valldemosse

Vzhledem k chladu se Chopinův stav nelepšil, spíše naopak. A tak opět společně se Sandovou po čtvrt roce ostrov opustil. Když se o něco později provalilo, že trpí tuberkulózou, obyvatelé Valldemossy spálili ze strachu z nákazy prakticky vše, čeho se dotkl. Jeho osobnost se však pevně zaklesla do dějin města, a tak pokud Valldemossu navštívíte, o Chopinovi zaručeně uslyšíte.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Klášter ve Valldemosse zdobí pečlivě upravená zahrada

„K Valldemosse bych přiřadila slova jako hermosa - krásná, či princesa - princezna. Je to taková hraběnka vyzdobená kvítím a romantickými uličkami. Její jméno pochází od arabského šlechtice Musse a vall je údolí. Je to krásné a romantické místo, není divu, že inspirovalo i umělce, jako byl Fryderyk Chopin,“ hodnotí delegátka CK Fischer Dana Palátová, která na Mallorce žije.

Kousek nebe na zemi

Dávno předtím, než do městečka vstoupil Chopin, se ve Valldemosse narodila v 16. století Catalina Thomasová. Život této dívky, později svaté Kateřiny, byl naplněn zázraky. Proto byla v roce 1792 blahořečena a roku 1930 svatořečena.

„Žila v letech 1531 až 1572, v dětství osiřela, musela těžce pracovat na statku u příbuzných a později odešla do kláštera svaté Magdaleny v Palmě, kde také zemřela. Jako malé děvče psala duchovní listy, popisovala zážitky ze setkání se svatými, sama si předurčila 10 let dopředu den své smrti a přesně v ten den opravdu zemřela,“ vypráví průvodkyně Dita Špalková.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Výhled na krajinu v okolí Valldemossy

Na svatou Kateřinu, místní rodačku, jsou ve Valldemosse (a vůbec na celé Mallorce) náležitě pyšní, a tak na domech můžete pozorovat barevné keramické tabulky s různými výjevy z jejího života. Po stopách této světice se můžete vydat až do jejího rodného domu, který je přístupný veřejnosti. Atmosféra v ulicích Valldemossy je skutečně pohádková.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Na domech uvidíte výjevy ze života sv. Kateřiny

K připomínce a uctění světice slouží také každoroční slavnost pořádaná na konci července. Pro obyvatele Valldemossy i lidi ze širšího okolí znamená tato akce mnoho. Chystají se na ni dlouho dopředu a s hrdostí se na ní podílejí.

Foto: archiv Dity Špalkové

I letos jsou ve Valldemosse na počest svaté Kateřiny vyzdobené ulice.

„Myslím, že Valldemossa je pro turisty nejatraktivnější od konce července, kdy se vesnička připravuje na slavnosti vrcholící 28. července procesím Fiesta de la Beata. Uličky jsou nazdobené girlandami a všude visí portréty svaté Kateřiny. Samotné procesí je komorní záležitost. Večer kolem 21:30 vychází z jejího rodného domu nazdobené vozíčky tažené oslíky, ve kterých sedí děti v lidových krojích a házejí kolemjdoucím sladkosti z proutěných košíčků,“ popisuje Špalková.

Foto: archiv Dity Špalkové

Portrét svaté Kateřiny

Pestrá výzdoba v městečku prý zůstává vždy zhruba do konce srpna, kdy ji většinou strhne bouřka. Ať už do těchto končin zavítáte kdykoliv, zapamatujte si tento tip: „Kdo navštíví Valldemossu, měl by zamířit do zdejší pekárny Can Molinas ochutnat mandlový koláč nebo Coca de patata - nadýchaný bochánek z bramborového těsta,“ radí průvodkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám