Hlavní obsah

V samotném srdci Švýcarska se ukrývá kus ruského území

Novinky, Michael Švarc (Andermatt)

V impozantním kaňonu u švýcarského Andermattu se nachází hned několik skvostů. Cesta mezi horským úbočím Schöllenen Gorge vede skrz nejstarší dopravní tunel v Evropě. Po obou stranách silnice tryskají ledové vodopády a nad nimi se tyčí most, který pro lid z vesnice vybudoval sám ďábel. Neméně zaujme také malá vyhlídková plocha, jejíž území náleží Rusku.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Pohled na část Schöllenen Gorge, Ďáblův most v pozadí.

Článek

Silný vítr začíná foukat už několik desítek metrů před vstupem do kaňonu. Pošmourné počasí — zatažené mraky a mrholení jen umocňují onu zvláštní auru, která celé místo obepíná. Cestou nám místní zapálený průvodce Bänz Simmen ukazuje vojenské kryty, kterých je na skalních stěnách rozeseto na desítky. K dokreslení celkové atmosféry stačí doplnit, že se pomalu začíná ozývat šumění vodopádů, jak se voda rozbíjí o zubaté kameny.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Pohled do kaňonu

Kaňon Schöllenen ovšem není hodný návštěvy jen kvůli své kráse, koneckonců, podobných míst se nachází ve Švýcarsku mnoho. Ale zde je koncentrace zajímavostí velmi vysoká.

Vládce pekel je spjat s historií

Kupříkladu vyhlídková cesta kaňonem návštěvníky zavede přes Ďáblův most. Vládce pekel je obecně oblíbenou postavou historie, která je s Andermattem spjata. Věřilo se, že v Schöllenenu totiž přebývá. Vesničané často slýchávali z kaňonu hřmění a děsivé zvuky a v době křesťanství (ačkoliv Švýcarsko nikdy nepatřilo mezi výrazně nábožensky založené země) si je lidé vysvětlovali přítomností Lucifera, i když se jednalo o padající kameny.

„Most ještě před ďáblem stavěli lidé z Andermattu, ale na jaře ho vždy strhla lavina,“ vypráví Simmen. „Jednou je to už přestalo bavit, a tak řekli, ať most raději postaví ďábel.“ Ten se nakonec objevil a svolil k jeho vybudování. Ale pod podmínkou, že první duši, která po mostě přejde, uchvátí pro sebe. A vesničané souhlasili.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Vodopády jen umocňují krásu kaňonu.

„Když most stál, ďábel čekal na jeho konci. Někdo z Andermattu se však rozhodl na vládce pekel vyzrát a přivedl s sebou kozla, kterého přes most poslal. Ďábel se rozzuřil, ale zvíře si musel vzít, protože bylo první bytostí, která přes novou lávku přešla,“ tvrdí Simmen.

Rozhodl se lidem z vesnice pomstít. Z hor vytrhnul obří balvan, který chtěl na most shodit. Cestou ale potkal v údolí dívku, která ďáblovi řekla, ať si odpočine, že most nikam neuteče. Ďábel souhlasil a balvan položil na zem, aby si mohl oddechnout. Dívka mezitím nakreslila na kámen křížek, čímž ďáblovi znemožnila ho znovu zvednout. Balvan dodnes leží u silnice při cestě do údolí nedaleko obce Göschenen.

Dar za pomoc

V kaňonu Schöllenen máte také jedinečnou možnost využít nejkratší cesty ze Švýcarska do Ruska. Není k tomu zapotřebí letadlo ani nějaký úžasný teleport. Stačí udělat pár kroků. Vyhlídkovou plochu, která se mezi skalními stěnami rozpíná, totiž Švýcaři věnovali Rusům za pomoc při bitvě proti Napoleonovi.

Foto: Michael Švarc, Novinky

V kaňonu se nachází kus ruského území.

Foto: Andermatt Tourismus

Pomník vojevůdce Alexandra Suvorova a padlých vojáků.

Přímo zde, v impozantním kaňonu odrazila vojska Alexandra Vasiljeviče Suvorova Francouze. Stalo se tak v září 1799. Pomník byl vztyčen o celé století později a malá plocha kolem něj oficiálně věnována Rusku. Při své návštěvě v roce 2009 se zde zastavil někdejší prezident Dmitrij Medveděv.

Obec Andermatt stojí na významné křižovatce několika horských průsmyků, nejvýznamnější z nich je Gotthardský, pod kterým vede nejdelší tunel na světě. Co se týče dopravy, stojí obec zhruba uprostřed cesty panoramatického vlaku Glacier Express.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám