Hlavní obsah

V Rajské zahradě nechybí rostliny s afrodiziakálními účinky

Kde hledat Rajskou zahradu je prekérní otázka, i v případě, že znáte její zeměpisnou polohu. Nachází se ve Francii a zároveň i v Africe. Jardin d'Eden je totiž jednou z vyhlášených botanických zahrad ostrova Réunion ležícího v Indickém oceánu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jardin d' Eden ukazuje francouzskou exotiku.

Článek

Při slovech Rajská zahrada či Zahrada v Edenu si člověk tak nějak automaticky vybaví hada s jablkem. To pozemskou Jardin d' Eden nedaleko pobřežního městečka Saint-Gilles Les Bains reprezentují sympatičtí ještěři a nevoní po ovoci, ale hlavně po vanilce.

Roku 1991 ji založil botanik Philippe Kaufman a zahrada po 28 letech existence pokrývá šesti sty rostlinnými druhy úctyhodného dva a půl hektaru. Vzhledem k častým srážkám a skutečnosti, že průměrná měsíční teplota ostrova nebývá nikdy nižší než 20 stupňů Celsia, se jedná o vegetačně zcela ideální podmínky.

Tropická etno botanická zahrada je navržena v anglickém stylu a nechybí sekce bambusů, pelargonií, vodních rostlin, a dokonce ani těch posvátných nebo afrodiziakálních. Hojně zastoupena je i pro ostrov typická vanilka.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Rajskou zahradu v Indickém oceánu neobývají hadi, ale barvu měnící ještěři.

V tematických koutech zeleně nemůžou chybět residenti ze zvířecí říše. Asi nejoblíbenějšími obyvateli Rajské zahrady jsou ospale působící chameleoni. Kvůli jejich mimikrám ale není jednoduché je spatřit. Můžete se proto obrnit trpělivostí a s očima na stopkách bedlivě prohlížet větve, nebo se přidat ke skupině s průvodcem vyzbrojeným zkušenostmi a dlouhou tyčí, který návštěvníkům volně žijící chameleony ukazuje. Mezi další zastoupenou zvířenu patří hlavně vodní ptáci a nejrůznější ještěrky.

Pokud nespěcháte, některé z klidných zákoutí se přímo nabízí jako ideální kulisy pro četbu, jógu nebo meditaci. Často se zde také pořádají přednášky a workshopy týkající se bylinné medicíny, masáží, aromaterapie a alternativních léčebných postupů.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Rajská zahrada dostává svému jménu.

Pokud máte rádi med, zahrada disponuje i vlastním včelstvem, které opiluje zdejší exotické květy. Proto má zdravá sladká přírodní kapalina výraznější chuť. V dárkovém obchodě lze ale zakoupit i esenciální oleje z místních rostlin.

Jen pár set metrů od zahrady se nachází mořská laguna Ermitage-les-Bains, která je jedním z mála míst na ostrově, kde se můžete bezpečně vykoupat v moři. Ač je totiž ostrov obklopen lákavými plážemi s čistou vodou, jeho břehy střeží zubatí predátoři, které není radno pokoušet. Milovníci koupání tak kvůli obavám ze žraloků obvykle míří spíše na sousední ostrov Mauricius.

Mauricius, ostrov mnoha superlativů

Cestování

Reklama

Související články

Niagarské vodopády, které skoro nikdo nezná

Niagarské vodopády jsou jednou z nejpopulárnějších přírodních atrakcí Spojených států. Vyhlídka u trojice vodopádů na jezeře Niagara je neustále zaplněná...

Výběr článků

Načítám