Hlavní obsah

V Loretě Rumburk skončila obnova dekorativní výmalby ambitu

V barokní památce Loreta v Rumburku na Děčínsku skončilo pro letošní rok restaurování západního křídla ambitu. Obnovou za 920 000 korun prošla část chodby od kaple Panny Marie Lurdské po kapli Nejsvětější Trojice. Informovala o tom projektová manažerka děkanství Rumburk Klára Mágrová.

Foto: Mágrová Klára, ČTK

V barokní památce Loreta v Rumburku na Děčínsku skončilo pro letošní rok restaurování západního křídla ambitu.

Článek

„Letošní restaurátorské práce zahrnuly čištění a tmelení defektů, retuše a restaurování dekorativní výmalby," uvedla Mágrová. Na klenební pasy, strop a stěny se podle ní vrátily geometricky ztvárněné rostlinné motivy se zlacenými detaily, sloupy opět zdobí imitace mramoru.

Restaurování měl od června do začátku září na starost akademický malíř Martin Martan, náklady hradilo děkanství za přispění ministerstva kultury, Ústeckého kraje i města. Výsledky restaurování děkanství představí veřejnosti příští sobotu při Loretánských slavnostech.

„Tento den se do ambitu vrátí celý cyklus restaurované křížové cesty Josefa Maschkeho a dojde k jeho posvěcení," uvedla Mágrová. Obnova obrazů začala roku 2015. Letos se restaurovalo zbývajících deset z 19 obrazů, jež namaloval Maschke v roce 1893.

Mnoho hostů z Německa

Loreta v Rumburku patří svou reliéfní a sochařskou výzdobou mezi nejhodnotnější loretánské kaple v republice. Letos slaví 310 let od vysvěcení, přístupná je celoročně. Za rok ji navštíví 14 000 lidí, z toho zhruba 40 procent jich je z Německa. Opravuje se od roku 1996. Záchranné práce už stály více než 29 miliónů korun, hotovo ještě není.

„Na restaurování čeká malířská a sochařská výzdoba loretánské kaple z let 1704 až 1707. U klášterního kostela sv. Vavřince z let 1683 až 1690 je nutné opravit krov i krytinu střechy a fasádu," uvedl rumburský děkan Jozef Kujan.

Na příští rok děkanství plánuje odvodnění loretánské kaple, obnovu vnější fasády ambitu směrem ke klášternímu kostelu a položení krytiny na přístavek kostela sv. Vavřince. „Rozsah prací ovlivní výše příspěvku donátorů na opravu," dodal Kujan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám