Hlavní obsah

V lednickém zámku turisté nově nahlédnou do historického výtahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památkáři zpřístupní od soboty v zámku v Lednici na Břeclavsku historický výtah z 19. století. Vídeňská firma Wertheim jej kdysi vyrobila v novogotickém stylu. Výtah sice není funkční, jeho kabina je ale opravená za čtvrt miliónu korun. Návštěvníci do ní nahlédnou ve druhém patře zámku, kde jsou dětské pokoje, uvedl Václav Holásek ze správy zámku.

Foto: Profimedia.cz

Lednický zámek

Článek

Kabina výtahu byla dlouhá desetiletí umístěna v přízemí objektu a turisté ji míjeli bez povšimnutí. Loni ale správa zámku nechala zrekonstruovat a zpřístupnit trafostanici objektu z roku 1902, o jejíž prohlídku je velký zájem. Zámek je jedním z nejstarších elektrifikovaných objektů na Moravě.

„Stále častěji přicházejí turisté, které nezajímá již jen prohlídka honosných komnat, ale i zázemí objektu, chtějí se podívat na půdy a do sklepů, zájem je i o historickou techniku," uvedl Holásek. To je důvod, proč památkáři výtah zpřístupní.

Hydraulický pohon

V ČR se dochovaly jen dva výtahy od firmy Wertheim. Jeden je v Lednici a druhý v soukromé vile v Karlových Varech. Výtahy si nechala do zámků instalovat šlechta na přelomu 19. a 20. století. Další lze najít například v zámcích Konopiště nebo Valtice.

Lednický výtah je zajímavý tím, že je hydraulický. Zdvižný stroj využíval tlaku vody. Píst v jeho složité strojovně v suterénu roztáčel naviják, který pak zvedal kabinu do druhého patra. Kabina je uměleckým dílem. Dubové dřevo v ní je plné ornamentů a je lakované. Vše dotváří zdobná litina.

Zámek v Lednici na Břeclavsku, který byl sídlem knížat z rodu Lichtenštejnů, patří mezi památky UNESCO. Jde o nejnavštěvovanější památku v ČR. Loni ji navštívilo 376 500 turistů, což je zhruba o 50 000 lidí více než v roce 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám