Hlavní obsah

V Hranicích je nejhlubší zatopená jeskyně světa, prokázali speleologové

Úterní akce na Hranické propasti na Přerovsku zaměřená na hloubkový průzkum byla na počátku úchvatného zjištění, že je tato propast ve skutečnosti nejhlubší zatopenou jeskyní světa. Hranická propast je hluboká přinejmenším 404 metrů - a to ještě toto číslo možná nemusí být konečné. O objevu informovali potápěči a magazín National Geographic.

Foto: Libor Teichmann/MAFRA, Profimedia.cz

Hranická propast fascinuje speleology už dlouhá léta.

Článek

Akci pořádali členové České speleologické společnosti ZO 7-02 Hranický kras ve spolupráci s pracovníky Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky – pracoviště Olomouc, s příslušníky odboru speciálních potápěčských činností a výcviku PČR a týmem Bartolomieje Gryndy z firmy Gral Marine.

Při vlastní akci polský potápěč Krzysztof Starnawski provedl natažení vodící – orientační šňůry do hloubky zhruba 200 metrů. Robot pokračoval dále podle „měřících“ šňůr umístěných Starnawskim při předchozích akcích do hloubky 370 metrů, kde operátor robota opustil vodící šňůru a pokračoval „pocitově“ do hloubky podél stěny. V maximální dosažené hloubce 404 metrů musel být průzkum ukončen z důvodu dosažení konce vodícího kabelu robota, informoval tým.

Postupným posunováním hranic zdejší speleologové věřili, že světového rekordu jednou dosáhnou. Dosavadní rekord držela italská propast Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů.

Výzkum nekončí

„Když se podařilo před dvěma lety zmapovat další hloubku, věřil jsem, že to půjde a světový rekord pokoříme. Je to v této chvíli už o technice. Fyzicky se dá sice potopit hlouběji, prokázala to laboratorní měření. Ale potápění v jeskyni je něco jiného. Je rozdíl, když máte nad sebou volnou vodu nebo strop,“ doplnil Lukáš.

Podle odborníků výzkum propasti nekončí, prozkoumávat ji hodlají dále. „Máme v plánu vyrobit podobné zařízení v české režii,“ dodal speleolog.

Hranická propast leží na pravém břehu Bečvy v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic v katastru města Hranice. Propast je v Hranickém krasu nedaleko veřejnosti přístupných Zbrašovských aragonitových jeskyní. Hloubka suché části propasti je 69,5 metru. Průzkumné ponory jsou zde evidovány soustavněji zhruba od roku 1961.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám