Hlavní obsah

V Hamburku je k vidění největší model železnice na světě

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk
Aktualizováno

V německém Hamburku mají největší model železnice na světě. Jmenuje se Miniature Wonderland a zabírá celé patro v budově bývalého skladiště hamburské městské části Speicherstad. Propracované kolejiště obřích rozměrů je obklopeno zcela reálně vyhlížejícím městem Hamburk či dalšími zajímavostmi nejen z Německa, ale i z celého světa.

Článek

Všude se pohybuje tisíce malých lidiček, ulicemi jde skupina skautů, jinde probíhá svatba a na dalším místě lidé stávkují. Během několika minut procházíte mezi Finskem, Amerikou, Finskem nebo přístavem v Hamburku. Celý Miniature Wonderland je rozdělen do šesti sekcí (jižní Německo, Hamburk, Amerika, Švýcarsko, Skandinávie a letiště). Navíc připravují ještě další dvě nové sekce - Francii a Itálii.

Vlak v části, která patří Finsku.

FOTO: Miniatur-wunderland, Bez zdroje

Celý svět v Miniature Wonderland propojují vlaky, ale jezdí zde i počítačem řízená auta. Nechybí ani plující lodě. Nejdelší vlak měří 14 a půl metru. Ale Miniature Wonderland není jen o dopravě, ale také o lidech. Najdete tu snad všechny reálné lidské situace, jak práci tak zábavu. Od sportovního zápasu po plivače ohně. Dále svět doplňují domácí i divoká zvířata.

Norsko představuje své přírodní krásy.

FOTO: Miniatur-wunderland

Železnice v Hamburku

FOTO: Miniatur-wunderland

V rámci tohoto modelového světa jezdí nejen vláčky, ale i auta, létá letadlo a dokonce i UFO.

Jako v reálném světě se zde střídá den a noc nebo fouká vítr.

K dovršení efektů dokonce čas od času někde vypukne požár nebo se stane nehoda a pak se ke kouřícímu obydlí sjíždí několik troubících hasičských vozů i záchranek.

Tučňáci na vlakovém nádraží ve Švédsku

FOTO: Miniatur-wunderland

:. Dánský vodní zámek

FOTO: Miniatur-wunderland

Návštěvník může nahlédnout tvůrcům tohoto malého světa i pod pokličku a to jednak v řídícím centru nebo ve výrobně, kde se vše barví, staví a připravuje.

Jelikož se jedná o velice rozsáhlý modelový komplex, je potřeba si na návštěvu vyhradit alespoň půl dne, aby si návštěvník mohl vše v klidu prohlédnout," radí Tomio Okamura, člen prezidia a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Otevřeno je denně a vstupné je zdarma pro děti do výšky 1m, ostatní děti do 16 let platí 5 EUR (cca 130 Kč) a dospělí 10 EUR (cca 270 Kč).

:.Miniaturní přístav v Hamburku

FOTO: Miniatur-wunderland

:. Vrak lodi s ledním medvědem ve Finsku

FOTO: Miniatur-wunderland

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám