Hlavní obsah

V Chorvatsku začíná turistická sezona. Jaká opatření tam platí

Natálie Lošková, Novinky, Natálie Lošková
Split, Chorvatsko

Ulice chorvatského Splitu se letos poprvé zaplňují většími počty turistů. Vláda zároveň začala od pátku rozvolňovat některá protiepidemická opatření a život v druhém největším městě Chorvatska se tak pomalu začíná vracet k normálu. V restauracích a barech mohou lidé sedět i uvnitř, venku není nošení roušek povinné.

V Chorvatsku začíná turistická sezona. Opatření jsou mírnější než v Česku Video: Novinky

 
Článek

Zakrytá ústa a nos musí mít lidé pouze v uzavřených prostorech a tam, kde je vzdálenost mezi osobami menší než 1,5 metru. Nošení respirátorů není v Chorvatsku nutností.

Navštívit mohou lidé i restaurace, bary a další podniky s výjimkou nočních klubů. Přístupné jsou od pátku i jejich vnitřní prostory. Zavírat však musí už ve 23:00 hodin. Od té doby platí zároveň zákaz prodeje alkoholu až do rána.

„Do restaurace chodí teď mnohem víc lidí než dřív. Magnetem je hlavně živá hudba, která může hrát teprve od pátku. Lidé byli hrozně dlouho doma, ale teď konečně to léto opravdu začíná," říká majitel baru na splitské Riviéře Josip Čulić.

Chorvatské pláže jsou zatím skoro prázdné

Cestování

V provozu jsou také všechny hotely, obchody, kina, divadla, národní parky, galerie či muzea a další místa oblíbená zahraničními návštěvníky.

Na příjezd prvních turistů se chorvatská vláda připravuje již několik měsíců. „Začali jsme s vakcinací pracovníků v turismu, aktuálně už jich dostalo první dávku téměř 50 procent,” říká Monika Udovičičová z chorvatského ministerstva turistiky a sportu. V zemi se podle ní pro návštěvníky otevřelo zhruba 300 nových odběrových míst.

Rozdávají certifikáty

Kromě protiepidemických vládních nařízení zavedlo Chorvatsko také speciální hygienické protokoly, které mohou podniky dodržovat dobrovolně a za které obdrží štítek Safe stay in Croatia neboli Bezpečný pobyt v Chorvatsku.

„Připravili jsme 25 různých kategorií protokolů pro hotely, kempy, muzea, národní parky a další. Jsou přísnější než povinná opatření, a pokud je zařízení splní, obdrží štítek, díky kterému turisté vědí, že se tam mohou cítit opravdu bezpečně,” popisuje Monika Udovičičová s tím, že štítek zatím dostalo zhruba 15 tisíc objektů.

„My jsme si o štítek zažádali, ale ještě jsme ho nedostali. Myslím si ale, že je jedno, jestli ho budeme mít, nebo ne. Lidé už se tolik těší na normální život a na to, že konečně posedí v restauraci, že na nějaké štítky nekoukají,” říká Čulić.

Kytara, zpěv i pasové kontroly ve čtyři ráno. Do Chorvatska dorazil z Česka první letošní vlak

Cestování

Za nedodržování protiepidemických opatření, například nenošení roušky, hrozí fyzickým osobám pokuta do výše 500 HRK, v přepočtu tedy zhruba 1800 korun.

Při vstupu do Chorvatska z České republiky je nutné zařídit si potvrzení o negativním výsledku antigenního či PCR testu, potvrzení o očkování nebo o prodělání nemoci covid-19. Zapotřebí je také vyplnit formulář na stránkách Enter Croatia, ve kterém cestující vyplní základní údaje a nahrají elektronické potvrzení prokazující jejich zdraví.

Od příštího týdne budou moct Češi cestovat do Chorvatska už 22 dní po první dávce vakcíny.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Chorvatsko je připraveno na turisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám