Hlavní obsah

V Chebu nabídnou prohlídky krovů s expozicí modelů

Právo, Rudolf Voleman

Cheb chce nabídnout další prohlídkový okruh zaměřený na unikátní chebské krovy. Umožní to mimořádný dar německého tesařského mistra Josefa Hauera, který městu daroval dvacet modelů krovů, jež sám vytvořil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Do budoucna chceme koncept chebských krovů dál rozvíjet. K současné prohlídkové trase po půdách domů na náměstí by měl přibýt další prohlídkový okruh, jehož základem by mělo být dvacet modelů krovů jak z České republiky, tak i Německa, které městu věnoval pan Hauer z Parksteinu. Tyto modely bychom chtěli vystavit v objektu špýcharu u klášterní zahrady, kde jsou navíc i nádherné dřevěné konstrukce, které budou výstavu doplňovat,“ uvedl pro ČTK chebský starosta Antonín Jalovec (VPM).

Nevtíravá krása chebských hrázděnek

Tipy na výlety

Protože příprava nové expozice bude náročná a město ji musí konzultovat s památkáři, měly by být podle Jalovce modely vystaveny zhruba do roka. Německý tesař Josef Hauer z města Parkstein předloni vyrobil pro Nadační fond Historický Cheb dva modely krovů – Gablerova domu a kostela Zvěstování Panny Marie.

Chebská nemocnice se po covidovém poplachu vrací do normálního provozu

Domácí

Chebské krovy jsou unikátní hned v několika ohledech. Jde o jinde nevídaný soubor historických krovů od středověku až po začátek 20. století. Navíc díky tomu, že většinu domů na náměstí vlastní město, jsou krovy udržované a mohou být i přístupné. Krov nad presbytářem klášterního kostela je nejstarším datovaným krovem v Česku. Pochází ze začátku 14. století a bez větších zásahů se dochoval dodnes. Krovy tak patří mezi turistické zajímavosti města, ale poskytují i možnost vědeckého zkoumání.

Reklama

Výběr článků

Načítám