Hlavní obsah

V Benátkách poprvé po 500 letech zpřístupní ikonickou památku

Každý, kdo v Benátkách zavítal na náměstí sv. Marka, ji viděl. Teď se však budou moci turisté do budovy zvané Procuratie Vecchie, která náměstí lemuje, podívat vůbec poprvé zevnitř. Stavba aktuálně prochází rozsáhlou renovací, po které se mají prostory využívat například k výstavním účelům nebo jako posluchárny.

Foto: Profimedia.cz

Procuratie Vecchie lemuje náměstí sv. Marka.

Článek

Památka, jež se skládá ze tří budov, které náměstí sv. Marka v podstatě ohraničují, byla veřejnosti nepřístupná skoro 500 let. Vůbec poprvé se mají návštěvníci do jejích útrob podívat v dubnu, kdy skončí rozsáhlé renovační práce. Ty vede britský architekt David Chipperfield. „V minulosti šlo o soukromý svět, je mým potěšením proměnit budovu ve veřejné prostory,“ cituje architekta server Daily Mail.

Procuratie Vecchie bývalo sídlem prokurátorů svatého Marka. Šlo o devítičlenný sbor nejváženějších patricijů, šlechticů volených Velkou radou. Starali se o chrámy, ale také o sirotky a chudé. Tato benátská elita byla hned po dóžeti na druhém místě v úřední hierarchii města.

„Prokurátoři byli součástí systému, díky kterému byly Benátky tak významné. Fakt, že žili na nejdůležitějším náměstí, symbolizuje jejich moc,“ tvrdí manažer budovy Alberto Torsello.

Dochovala se i výzdoba

První budova komplexu byla dokončena v roce 1532, ve stejném století přibyly i další dvě. V jedné z nich později vznikla slavná kavárna Caffe Florian, kterou si oblíbili umělci a spisovatelé, mezi nimi třeba Marcel Proust, Charles Dickens nebo Goethe.

Po rekonstrukci má komplex sloužit nejrůznějším účelům. Budou zde další podniky, ale také výstavní sály, posluchárny pro přednášky, prostory pro charitativní organizace, ale i kanceláře. V některých částech se dochovala také původní výzdoba, například renesanční stropy nebo dřevěné trámy.

V roce 2023 vyjede nový Orient expres. Chce spojovat kultury

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám