Hlavní obsah

Unikátní rýžová pole v Číně jsou jako velké zrcadlo

Novinky, mšv

Pokud jde o Čínu a krajinu, asi nejčastěji si ji lidé spojí s rýžovými poli. Mezi ty největší patří Chanijské rýžové terasy v Chung-che, které jsou zároveň i jedny z nejstarších, vznikly před více než 1300 lety. Kromě užitkového aspektu ale lahodí i oku. Když se totiž na oblohu líně šplhá slunce či naopak zapadá, mění se pole v jedno velké a magické zrcadlo.

Foto: Profimedia.cz

Část rýžových polí je zapsána na seznamu UNESCO.

Článek

O tom, že zdejší rýžová pole patří mezi ty nejvýznamnější, svědčí i to, že jejich část je od roku 2013 zařazena na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Rozloha teras je až neuvěřitelná, zabírá zhruba 166 kilometrů čtverečních a leží na území čtyř okresů v prefektuře Chun-che. Pole protkávají menší vesnice, práce na nich je denním chlebem mnoha farmářů. Obdělávat takový kolos zabere mnoho času.

Foto: Profimedia.cz

Pole se rozkládají na 166 kilometrech čtverečních.

Podle organizace UNESCO jsou pole jedním z nejstarších příkladů použití teras. V Číně s tím před tisícovkou let přišel národ Chaniů, po kterém je oblast pojmenovaná. Kaskády a soustava kanálů svádějí dešťovou vodu z hor a umožňují zavlažování plantáží. Mimo to ale Chaniové vytvořili komplexní zemědělský systém, chovali mnoho zvířat nebo také ryb přímo v zaplavených terasách, díky kterým měla rýže přirozené hnojivo.

Unikátní rýžová pole ovšem přitahují také cestovatele. Jsou obklopena horami a průsmyky, které někde rozděluje řeka. V době než terasy zarostou rýží, jsou skutečnou pastvou pro oko — slunce tu totiž rozehrává skvělou podívanou. Ve správnou denní dobu se světlo odráží na vodní hladině, která pak vypadá jako velké zrcadlo.

Foto: Profimedia.cz

Turistům mají pole co nabídnout v každé roční době.

Nejlepším obdobím pro návštěvu teras je podle turistického portálu China Highlights období od ledna do dubna, kdy se nebe na zaplavených polích odráží nejčastěji. Na počátku jara tu kvete spousta lučního kvítí a krajině dodávají romantičtější nádech také rozkvetlé stromy asijské odrůdy hrušek zvané naši nebo broskvoně. Na podzim se zase okolní krajina halí do tradičních ohnivých, rudých a žlutých odstínů a terasy vytvářejí nádhernou mozaiku barev.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám