Hlavní obsah

U hradu Bítov bude otevřena nová rozhledna Rumburak

BÍTOV (ZNOJEMSKO)

Nedaleko hradu Bítov na Znojemsku bude letos v červenci otevřena rozhledna Rumburak. Bude to 30 metrů vysoká kamenná věž, která se nyní dostavuje. Zbývá jen dokončit střechu. "Turisté si z věže budou moci prohlédnout malebné okolí Vranovské přehrady a za hezkého počasí uvidí i Alpy," vysvětlovala majitelka objektu Vladimír Pysková.

Článek

Rozhledna ponese jméno rodinného miláčka Pyskových - krkavce Rumburaka. Na jižní Moravě bylo v uplynulých letech postaveno několik rozhleden. Většinou jsou to otevřené dřevěné stavby připomínající posedy. K architektonicky nejzajímavějším věžím patří moderně pojatá rozhledna Vladimíra Menšíka na Brněnsku.

Bítovská věž je z nových rozhleden nejmohutnější a nejvyšší. Náklady na její výstavbu se odhadují na čtyři milióny korun. Jejího otevření by se měl zúčastnit i krkavec Rumburak pojmenovaný po známé kouzelníkovi z pohádky Arabela.

Turisté z rozhledny spatří hrady Bítov a Cornštejn a také větší část Vranovské přehrady, kterou v létě brázdí plavidla Viktorie a Valentýna.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozhledny v České republice

Touha člověka dívat se na svět z výšky je stará jako lidstvo samo. Zatímco v dávných dobách naši prapředci ze strážních stanovišť či pevností spíše vyhlíželi...

Zámek Mníšek pod Brdy se otevře veřejnosti

V neděli prvního února se v 10 hodin otvírá zámek Mníšek pod Brdy. Zámek bude otevřen každý víkend od 10 do 16 hodin. Prohlídky probíhají každou hodinu vždy...

Výběr článků

Načítám