Hlavní obsah

U Dolních Věstonic nejspíš vznikne archeopark

Novinky, ČTK, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2015 by měl být u Dolních Věstonic na Břeclavsku otevřen archeopark, který by představil zdejší jedinečné vykopávky pocházející ze vzdálených dob lovců mamutů. Vědci této oblasti, jež v době kamenné patřila mezi nejobydlenější v Evropě, přezdívají paleolitický New York.

Foto: Profimedia.cz

Dolní Věstonice

Článek

Archeopark vznikne v oblasti Mikulova, Chráněné krajinné oblasti Pálava a Nových Mlýnů. „Jde o to prezentovat věstonické vykopávky tak, jak si to zaslouží. K tomu máme nyní hodně daleko,“ okomentoval ředitel muzea v Mikulově Petr Kubín plán otevření archeoparku u Dolních Věstonic. Podle Kubína patří Věstonicko stejně jako německý Neandertal nebo rakouský Willendorf k unikátním lokalitám.

Stará expozice v Dolních Věstonicích bude zachována a zmodernizována. Prezentuje archeologický výzkum od doby, kdy v nich v roce 1925 nalezl tým badatele Karla Absolona slavnou Věstonickou Venuši. V sousedním Pavlově vznikne nad částí vykopávek nový pavilon. Libreto expozice se dokončuje. Cílem je ukázat méně známé úseky.

V nové budově návštěvníci nejspíš uvidí pravěké umění, hlavně figurky zvířat vyrobené z pálené hlíny. Ty patří mezi nejstarší umělecké předměty v Evropě. Nebude chybět ani přednáškový sál, který dosud některým zvídavým návštěvníkům scházel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám