Hlavní obsah

Tuzemská dovolená táhne Čechy do přírody a klidu

Novinky, fis

Češi dobře vědí, že kvůli odpočinku není vždycky nutné odcestovat za hranice. A tak část své dovolené tráví v tuzemských destinacích. Někdy na vlastní chalupě, jindy u známých nebo v hotelu. Při výběru ubytování jim záleží na lokaci i určitém standardu ve vybavení.

Foto: Profimedia.cz

Dovolená v Česku nabízí aktivity a sporty stejně jako odpočinek.

Článek

Jaro a zlepšující se počasí láká k výletům a rekreaci v přírodě. Vlastní chalupa je výhodou, kdo ji nemá, může si ji pronajmout. Velmi oblíbenou lokalitou jsou podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) jižní Čechy a Jihomoravský kraj.

Uvádí také, že loni Češi podnikli přes 7,6 miliónu tuzemských dovolených delších než čtyři dny, což znamenalo oproti roku 2013 nárůst o osm procent. Celkem 33 procent českých turistů využilo k pobytu vlastní chatu či chalupu, ostatní trávili čas dovolené u známých nebo v hotelech.

„V letošní sezóně zaznamenávají cestovní agentury zprostředkovávající pobyty v ČR nárůst objednávek oproti loňsku v jednotkách procent. Důvodem zvýšeného zájmu o pobyty v tuzemsku je nejen oslabení koruny vůči euru a dolaru, ale především chuť poznávat naši zemi,“ uvedla tajemnice AČCKA Kateřina Petříčková.

Na zahradě bazén, za plotem les

Vedle dovolené u moře Češi plánují tuzemskou dovolenou nejen na dobu letní sezóny, ale také na jaro či podzim, kdy je větší poptávka po zkrácených, tedy jen několikadenních pobytech.

Podle Petříčkové čeští turisté vyhledávají k pronájmu zejména objekty s oploceným pozemkem, venkovním posezením, případně i s bazénem a saunou. Rodiny s dětmi se pak zajímají o hřiště a interiér přizpůsobený nejmenším návštěvníkům. Co se týká lokace, vede klid, polosamota, blízkost lesů a přírody obecně.

Se zařizováním obdobné dovolené není radno čekat. Petříčková upozorňuje, že rezervace nejoblíbenějších lokací na léto probíhají ponejvíce už v prvních měsících roku, někdy dokonce ještě dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám