Hlavní obsah

Turisté už opět míří i do jeskyní

Právo, Miloslav Hradil

Lidé už začínají vyrážet na výlety i do čtrnácti moravských a českých jeskyní, které mohly po rozvolnění opatření proti šíření nemoci covid-19 obnovit svůj provoz od počátku června.

Turisté už opět míří i do jeskyníVideo: Miroslav Hradil, Právo

 
Článek

„Přibývá jich zatím jen pozvolna, ale předpokládáme, že zájem o návštěvu se bude výrazně zvyšovat,“ řekl Právu mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš.

Živo bylo o víkendu mj. i v jeskyních Na Pomezí u Lipové-lázní na Jesenicku. Jen v sobotu si je prohlédlo zhruba sto turistů. „Je to sice jen desetina toho, co bývá obvykle v nejsilnějších dnech, ale jsme rádi i za tak zatím nízkou návštěvnost. Doufáme, že počet zájemců o prohlídku poroste a nepřijdou další vládní omezení,“ sdělil Právu vedoucí správy jeskyní Martin Kubalák.

Návštěvníci jsou ukáznění

„Už na příští dny máme objednánu spoustu zájezdů a školních výletů. Myslím si, že se to rychle vrátí do starých kolejí, jak jsme zvyklí,“ dodal šéf jeskyní, které v době před vypuknutím pandemie covidu-19 navštěvovalo ročně přibližně 50 tisíc turistů.

„Chtěli jsme sem vyrazit již loni, ale pandemie nám plány zhatila, tak jsme se rozhodli si letos raději pospíšit. Těšili jsme se už dlouho, a kdoví, co bude třeba za měsíc,“ svěřila se Právu Eva z Ostravy, která do jeskyní Na Pomezí vyrazila v sobotu s manželem a dvěma dětmi.

V Brestové vykročíte jednou nohou do skanzenu a druhou na dobrodružnou trasu do hlubin země

Tipy na výlety

Další turisté sem o víkendu dorazili třeba z Přerova, Mohelnice, Kroměříže, Lanškrouna či Moravské Třebové. „Byli jsme s manželkou v jesenických lázních. Jedeme už domů, tak jsme se rozhodli zpestřit si odjezd ještě návštěvou nějaké zajímavosti,“ řekl Právu Petr ze Sokolnice u Brna.

Turistům ani příliš nevadí, že musejí před vstupem do jeskyní předkládat doklady o očkování, testování či prodělání nemoci. „Naše dosavadní zkušenosti svědčí o tom, že jsou na to připraveni. Nemají s tím problém a sami od sebe předkládají potvrzení,“ konstatoval Kubalák s tím, že návštěvníci se chovají ukázněně i v jeskynních prostorách, kde musí mít nasazeny respirátory.

Podobně jako i v jiných jeskyních v ČR, nezaháleli v době uzávěry ani Na Pomezí. „Soustředili jsme se hlavně na údržbu. Kompletní revizí prošla elektroinstalace, vyklízeli jsme některé prostory a opravovali jsme i provozní budovu,“ poznamenal Kubalák.

Vracejí se i Poláci

Jeskyně Na Pomezí jsou největším zpřístupněným jeskynním systémem v České republice vzniklým rozpouštěním mramoru, tedy krystalického vápence. Přístupné veřejnosti jsou již více než 70 let a krásu jejich výzdoby obdivovalo v minulých letech i množství zahraničních návštěvníků, hlavně Poláků, kterých sem přijíždělo až 10 tisíc ročně a provázejí je tu v jejich mateřštině.

I ti se sem postupně vracejí. „Už v prvních dnech po znovuotevření jsme jich pár zaznamenali, ale rozhodně jich není zatím tolik, na kolik jsme byli v minulosti zvyklí. I loňskou sezonu jsme měli jen minimální počet zahraničních návštěvníků. Snad to letos bude lepší,“ doplnil Kubalák.

Reklama

Výběr článků

Načítám