Hlavní obsah

Tradiční výrobu hraček zachraňují turisté

Právo, Ludmila Žlábková

Když začátkem minulého století začala v Jiřetíně pod Bukovou v Jizerských horách vznikat továrna na výrobu dřevěných hraček, vtisklo to krajině doslova pohádkovou podobu. Údolím říčky Kamenice tak dodnes stavba proplouvá jako zaoceánský parník, kterému nechybí ani vysoký komín. A už desítky let odtud do celého světa proudí oblíbené dřevěné hračky, včetně známého Krtečka.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zájem o návštěvu továrny na výrobu dřevěných hraček každoročně stoupá.

Článek

Tradici původní firmy založené roku 1908 Johannem Schowankem rozvíjí od 90. let společnost Detoa. A díky muzeu, které je v provozu už pátým rokem, dnes mohou děti i dospělí nahlédnout přímo do výroby. Jeho vznik byl reakcí na pokles výroby, ohrožující samu existenci zdejšího hračkářství.

„Nejen tradiční české textilnictví, sklářství či obuvnictví je válcováno levným dovozem z asijských zemí. Na růžích nemá ustláno ani naše výroba,“ řekl Právu Jaroslav Zeman, senátor a majitel firmy Detoa. Přilákat turisty proto bylo logickým krokem, jak udržet práci pro zdejší lidi. Podobně na pokles produkce reagoval například majitel sklárny v nedalekém krkonošském Harrachově.

Jediné dvě továrny

„Uvědomil jsem si, že máme skutečně unikátní fabriku na výrobu dřevěných hraček. V Evropě jsme to my a ještě jedna v Německu. A skutečně jsme se do poptávky trefili. Věřil jsem, že do tří let přilákáme ročně třeba pět tisíc návštěvníků, a ono to bylo hned první rok,“ pochlubil se Zeman. Následující rok už přišlo 16 a loni 25 tisíc.

Až 65 procent turistů přijíždí z Prahy a ze středních Čech, zhruba čtyři procenta jsou cizinci. „Děláme poctivé řemeslo, přitom je to velmi těžká práce. Lidé se přesvědčí, že hračky nepadají z nějakého automatu. Když přivezeme dřevo v kulatině, může trvat až dva a půl roku, než bude hračka hotová,“ přiblížil.

Pašují se cigarety a hračky

„Synek byl doslova šokován, když viděl dělnice a slyšel, kolik hraček musí během hodiny udělat, aby si vydělaly. Věřím, že si hned začne víc vážit věcí, které dostane,“ připomněla další výchovný aspekt zdejší návštěvy Markéta z Pardubic, maminka čtyř dětí.

„Práci u nás má zhruba 200 lidí z širokého okolí, dělnice tu pracují třeba za jedenáct dvanáct tisíc měsíčně. Ale zvýšit plat není ekonomicky možné. Když to uděláme, do tří měsíců budou bez práce. Čína se s námi nemaže. Za 40 nebo 50 procent naší ceny to okopírují a tomu nemůžeme konkurovat,“ přiznal senátor Zeman. A poznamenal, že právě hračky jsou spolu s cigaretami nejčastěji pašovanou komoditou do zemí Evropské unie.

„Návštěvníci vidí, že hračky skutečně vyrábíme. Že to není jen sestavování nějaké stavebnice, řemeslo je tu stále přítomné. A my si zase vychováváme fanoušky a zákazníky,“ věří v budoucnost Jaroslav Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám