Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zavítejte do vinných sklípků, ochutnejte speciality z grilu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendové akce přejí tentokrát především milovníkům jídla. V hlavním městě se uskuteční festival zaměřený na grilované speciality, do Olomouce můžete zase vyrazit na tvarůžky. Food festival se uskuteční také v Uherském Brodě a nabídne třeba i pochoutky z hmyzu. Za vínem můžete vyrazit na Znojemsko, kde se otevře na 30 vinných sklípků.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na Znojemsko za vínem. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival grilování

V areálu pivovaru Staropramen se v sobotu uskuteční další food festival. Tentokrát bude zaměřen na grilování a pivo a představí nejrůznější grilované, uzené či pomalu pečené pochoutky z celého světa. Těšit se můžete třeba na trhané maso nebo grilované ryby. Vstupné je 50 korun. Více zde.

Běh pro zoo

Přijďte si v sobotu zasportovat a zároveň udělat něco dobrého pro pražskou zoo. Charitativní běh nabídne pětikilometrovou nebo desetikilometrovou trasu. Kdo navíc na startu odevzdá starý telefon včetně baterie, dostane zpět 100 korun ze startovného. Veškerý výtěžek z akce bude věnován zvířecím obyvatelům zahrady. Více najdete zde.

Módní market

O víkendu proběhne na náměstí Republiky, konkrétně v obchodním středisku Kotva, market s nezávislou módou, šperky a designem. Návštěvníky přivítá na 150 návrhářů, kteří zde budou prezentovat své výrobky. Připraven je i doprovodný hudební program, workshopy nebo nabídka jídla a kávy. Podrobnosti zde.

Středočeský kraj

Festival vína

Milovníkům vína bude zasvěcen sobotní festival (Ne)vinné Lány, který se uskuteční v tamním muzeu T. G. Masaryka. Na jeho třetím ročníku se představí vinaři z Čech i Moravy. Tématem letošního ročníku budou pinoty. Základní vstupné na akci je 330 korun a zahrnuje i degustační vzorky. Více informací najdete zde.

Řemeslné slavnosti

O víkendu proběhnou na zámku Nelahozeves tradiční Hrnčířské a řemeslné slavnosti, na kterých se představí výrobci keramiky, šperků i hraček. Konat se budou ale i prohlídky zámecké expozice nebo degustace z Lobkowiczkého vinařství s průvodci v dobových kostýmech. Další podrobnosti najdete zde.

Jihočeský kraj

První republika v Budějovicích

V rámci Dne památek se v Českých Budějovicích uskuteční netradiční prohlídky, zaměřené na období první republiky. Zájemci se podívají například do českobudějovické radnice, vodárenské věže, dále proběhnou také přednášky odborníků nebo prohlídky městem. Detaily akce najdete zde.

Plzeňský kraj

Pivovarské slavnosti

O víkendu se bude v pivovaru Chodovar v Chodové Plané zahajovat nová sezóna. Při této příležitosti se uskuteční tradiční barmanská soutěž, nejrůznější vystoupení, ale také slavnostní narážení pivního sudu. Kromě piva se ale můžete těšit na speciality z grilu nebo prohlídky pivovaru. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Osvobození Chebu

Navštivte o víkendu Cheb a nenechte si ujít příležitost dozvědět se o vojscích, která v roce 1945 osvobodila město. Na akci, která se uskuteční na hradu, se dozvíte například jakou měli vojáci techniku, výzbroj a výstroj. Více zde.

Ústecký kraj

Ústecký majáles

Jaro je začátkem sezóny hudebních festivalů. Jeden z prvních bude Ústecký majáles, který se v sobotu koná v Ústí nad Labem. Vystoupí na něm řada českých kapel a interpretů, mimo jiné Chinaski, Lenny, Mirai nebo Marek Ztracený. Program najdete zde.

Liberecký kraj

Ostašovské slavnosti

V sobotu se v Ostašově uskuteční tradiční poutní slavnosti na počest sv. Vojtěcha. Středobodem je připomínka bitvy u Liberce, jeden ze střetů Sedmileté války. Návštěvníci se mohou těšit na domácí koláče, guláš nebo uzeniny od místního řezníka. V nabídce budou také upomínkové předměty. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Zámecké trhy

Sobota bude na zámku v Novém Městě nad Metují patřit trhům. Prodávat se na nich budou ručně vyráběné šperky, ale i domácí džemy, bylinné sirupy a další dobroty. Ve stejný den se ale bude konat výstava auto a moto veteránů nebo také speciální kastelánské prohlídky zahrady a špýcharu. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Putování přes zvoničky

Přijďte se v sobotu provětrat na 4. ročník akce Putování přes tři zvoničky. Vyrazit na procházku můžete od kterékoli zvoničky v Bohousové, Liticích nad Orlicí či Záchlumí a vaším úkolem bude sesbírat razítka z každé ze tří zvoniček. Více informací najdete zde.

Vysočina

Den památek v Telči

Mezinárodní den památek zavítá o víkendu i do Telče a chystá zvýhodněné vstupné na zámek. Mimo to bude návštěvníkům zdarma zpřístupněna i zámecká kaple. Kdokoli, kdo si zakoupí vstupenku na I. prohlídkový okruh, může zdarma navštívit výstavu Pyšná princezna. Více se dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Otevřené sklepy

Při dalším dílu otevřených sklípků se tentokrát otevírá Znojemsko. Navštivte vinaře přímo u zdroje a ochutnejte jejich produkci. Akce se koná ve Znojmě, Dobšicích, Šatově a dalších obcích. Dohromady bude otevřeno kolem 30 sklepů a je připraven i doprovodný kulturní program. Více zde.

Olomoucký kraj

Tvarůžkový festival

V Olomouci to o víkendu zavoní tvarůžky. Uskuteční se zde totiž festival zasvěcený této lokální specialitě. Ochutnat budete moci i takové nezvyklé speciality, jako jsou tvarůžkové dezerty nebo pivo z hanáckých minipivovarů. Chybět nebudou ani vystoupení folklórních souborů. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Dobroty všeho druhu

Navštivte v sobotu Gastro Fest v Uherském Brodu. Ochutnat na něm budou návštěvníci moci třeba grilovaná masa všeho druhu, grilované ryby, mořské plody, ale i extrémní kuchyni, která čítá třeba hmyz. Na své si ovšem přijdou i milovníci sladkého a kávy. Co dalšího vás čeká se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Dobývání hradu

Sezóna se bude na hradě Sovinec zahajovat o tomto víkendu. Ponese se v duchu vojenské historie, představí se proto například mušketýrský regiment, ale také těžkooděnci, kteří navíc v oba dny rozpoutají bitvu o hrad. Chybět nebudou ani další vystoupení nebo prohlídky s průvodcem. Více informací najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám