Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte si zaběhat, ochutnejte hmyzí pochoutky

Novinky, mšv

Po dvou prodloužených víkendech je tu opět standardní. Ale neznamená to, že akcí, které lze podniknout, by bylo méně. Na své si tentokrát přijdou především aktivní jedinci a ti, kteří rádi mlsají. Vyrazit můžete na několik běžeckých závodů nebo na gastronomické festivaly, kde ochutnáte například sladké dobroty nebo i hmyzí speciality.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnejte hmyzí speciality na brněnském Extreme Food Festivalu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival kultur

Tradiční sobotní farmářské trhy na dejvickém Vítězném náměstí budou tento víkend obohaceny o druhý ročník Festivalu ambasád Food & Culture. Na desítkách stánků se představí gastronomie z celého světa, na pódiu se vystřídá několik zahraničních produkcí, například s hudbou charakteristickou pro nejrůznější kouty naší planety. V dolní polovině areálu budou zachovány tradiční sobotní farmářské trhy. Více zde.

Festival architektury

Světově rozšířený festival architektury Open House si odbyde v Praze svůj třetí ročník. Cílem akce je zpřístupnit běžně nepřístupné prostory veřejnosti. O víkendu se tak otevřou sídla firem, moderní technické stavby, výběrem například Palác Archa, Palác Metro nebo Skleněný palác. Podrobnosti o akci naleznete zde.

Cukrářské slavnosti

V Národním zemědělském muzeu se v sobotu uskuteční třetí ročník sladkých Cukrářských slavností. Těšit se můžete na prezentace tradiční cukrářské a pekařské výroby a samozřejmě i na jejich ochutnávku a prodej. Ať už jste fandové karamelu, čokolády, perníků, koláčů, či něčeho úplně jiného, zcela jistě si na akci vyberete. Opomenuty nebudou ani bezlepkové dobroty. Detaily naleznete zde.

Středočeský kraj

Sklářské slavnosti

V poděbradských sklárnách Crystal Bohemia se v sobotu uskuteční oslavy ke 140. výročí výroby olovnatého křišťálu. V rámci programu se můžete těšit na prohlídku muzejní expozice, hutního provozu a brusírny, ale také na sklářský jarmark, kde můžete pořídit výrobky z křišťálu za zvýhodněné ceny. Více zde.

Pivovarský běh

Všem bez rozdílu výkonnosti je určen třetí ročník pivovarského běhu Černokostelecká desítka. Jak už název sám napovídá, svá těla si budete moci protáhnout na trase dlouhé deset kilometrů. Závod začíná pod rozhlednou na Vyžlovce. Více informací o sobotním běžeckém závodu najdete zde.

Jihočeský kraj

Barvám neutečeš

Běžecký seriál Barvám neutečeš se v sobotu přesouvá do Českých Budějovic. Veselý závod na pět kilometrů není o výkonech a nejkratším času, ale o radosti z pohybu. Na trase jsou umístěny čtyři zóny, kde jsou účastníci zasypáni práškovými barvami. Informace o startovném a další podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Setkání vinařů

Na nádvoří zámku Zbiroh se v sobotu uskuteční tradiční setkání vinařů z Čech a Moravy. Návštěvníci budou moci degustovat tuzemská růžová vína za doprovodu cimbálové muziky, akci navíc doplní také řemeslné tržiště s dobovým programem. V zámecké krčmě se budou podávat dobroty inspirované císařskou kuchyní a dle staročeských receptur. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Půlstoletí s Cimrmanem

Od května do června máte v Městském muzeu v Mariánských Lázních možnost zhlédnout výstavu fotografií, které zachycují slavnou divadelní scénu Járy Cimrmana. Skrze snímky kulisáka a fotografa poznáte zblízka členy soubory, ale také zákulisí divadla a představení. Vstupné je za 60 korun. Více zde.

Ústecký kraj

Májový jarmark

Ve skanzenu Zubrnice proběhne o víkendu májový jarmark. Návštěvníky navrátí na přelom 19. a 20. století. Akci doprovodí pouliční divadla, kejklíři nebo ukázky uměleckých řemesel, od hrnčířství až po košíkářství. Samozřejmostí jsou dobroty připravené přímo v kachlových kamnech v chaloupkách. Podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Začátek sezóny

V sobotu proběhne v Lázních Libverda zahájení letošní lázeňské sezóny. Program začíná v 10:00 hodin a vedle cimbálové muziky přinese například svěcení pramene nebo prohlídku úložiště minerální vody. Akci doplní také stánkový prodej, grilované speciality nebo točené pivo. Více informací naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Helicopter Show

Na letišti v Hradci Králové se v sobotu uskuteční již 16. ročník vrtulníkové akce Helicopter Show. Představí se na ní nejlepší čeští piloti, ale také stroje od světových výrobců. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky letecké a zdravotnické techniky, včetně akrobacie, praktické činnosti záchranářů v rámci simulovaných zásahů a mnoho dalšího. Akci letos opětovně doprovodí také Rally Show a Autosalon show, kde si návštěvníci budou moci vyzkoušet zážitkovou jízdu na zemi i ve vzduchu. Více informací zde.

Pardubický kraj

Hradubický běh

Přátelský závod mezi městy Hradec Králové a Pardubice se uskuteční v sobotu. Netradiční závod má dva starty, ovšem jen jeden cíl. Ať už vyběhnete z kteréhokoli ze dvou měst, z obou stran má trať deset kilometrů, část vede po asfaltu a část po přírodních cestách. V Pardubicích se startuje z ulice Poděbradská. Více najdete zde.

Vysočina

Létání s draky

Pouštění draků je sice běžně spojováno s podzimem, ale devátý ročník celorepublikového pouštění se uskuteční tuto sobotu. Akce je určena těm, kteří sami s draky létají, ale i těm, kteří se chtějí pohledem na nebe zkrátka jen kochat. Uskuteční se na Brádelském vrchu v Jihlavě a sraz účastníků je v 10:00 hodin. Více zde.

Jihomoravský kraj

Extreme Food

Nebojíte se ochutnávat exotickou kuchyni, která může zahrnovat například i hmyzí pochoutky? Pak je právě vám určen Extreme Food Festival, který se v sobotu uskuteční v Brně-Lužánkách. Připravena je ovšem i tradičnější gastronomie, například mexická, thajská či španělská kuchyně. Akci doplní také několik odborných přednášek. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Regionální jídlo

Na festival, který přinese to nejlepší z regionálních pochoutek, můžete vyrazit o víkendu do Olomouce, na dvoudenní piknik ve Smetanových sadech. Připraveny jsou degustace, vaření na pódiu, prezentace či workshopy. Z jídel se můžete těšit například na lanýže, husí játra nebo sushi. K ochutnání budou také vína, nejrůznější druhy káv i čajů. Další informace zde.

Zlínský kraj

Otevírání stezky

Na neděli je přichystána společná vycházka krajinou Bílých Karpat v rámci otevření stezky Naokolo Hostětína. Zahájení akce je ve 13:30 hodin v přírodní zahradě Centra Veronica. Po slavnostním přípitku vyrazíte s průvodcem na stezku a dozvíte se, jak v minulosti vypadal tamní život a co můžete v okolí vidět a slyšet dnes. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Výročí galerie

V sobotu oslaví Galerie výtvarného umění v Ostravě 91. výročí od svého otevření. Po tento den budou mít tedy všichni návštěvníci vstup zcela zadarmo. Ve 14:00 hodin navíc proběhne také mimořádná komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy Trvalý odkaz budoucnosti. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám