Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyfoťte se v retro stylu, zajděte na mikulášské trhy

Novinky, kčt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli začíná advent a s ním je spojena řada akcí po celé republice. Na rozsvěcení vánočního stromu se můžete přijít podívat na Staroměstské náměstí v Praze nebo třeba do Spáleného Poříčí, kde se zároveň konají mikulášské trhy. Museum Fotoateliér Seidel v Českém Krumlově pořádá speciální fotografování, kde se můžete nechat zvěčnit ve starých kožiších a kloboucích.

Foto: Profimedia.cz

Vyfofit se v retrostylu můžete v Museu Fotoateliér Seidel. Ilustrační foto

Článek
Praha

Cesta do vesmíru

Jak Evropská unie využívá vesmír a jak satelitní navigace ovlivňuje náš každodenní život? To se dozvíte na dnech otevřených dveří po celý víkend v Centrále navigace Galileo v Holešovicích. Uvidíte model jednoho ze satelitů systému Galileo, vyfotíte se ve vesmíru nebo si zkusíte přistát s pomocí satelitní navigace. Více informací zde.

Rozsvícení stromečku

Přijďte v sobotu na Staroměstské náměstí. Startují zde vánoční trhy, kde si budete moci zakoupit dekorace nebo se zahřát svařákem. Po celý den se budou na pódiu střídat pěvecké sbory z tuzemska i ze zahraničí, v půl šesté se slavnostně rozsvítí vánoční strom. Podrobnosti naleznete zde.

Dobročinný bazar

Provětrejte šatník a pořiďte si do něj nové kousky! Již osmý ročník charitativního bazaru Luftování se uskuteční tento víkend, tentokrát výtěžek finančně podpoří projekt Můj nový život, který pomáhá onkologicky nemocným dětem. Kromě trhu s oblečením, doplňky či hračkami se děti můžou těšit na hru ve virtuální realitě a výtvarnou dílnu. Další informace zde.

Středočeský kraj

Prohlídky pivovaru

Na speciální „rohaté“ prohlídky zve pivovar ve Velkých Popovicích, kde se vyrábí pivo značky Kozel. Kromě toho zde bude v sobotu probíhat farmářský trh, kde se zájemci můžou podívat na zdobení perníčků nebo na vánoční betlém.

Slavnost světla

Obyvatelé města Slaný a okolních obcí by si v sobotu neměli nechat ujít tradiční Slavnost světla, na níž můžou zakoupit výrobky na adventním tržišti, zúčastnit se lampiónového průvodu, podívat se na rozsvícení stromu a poslechnout si koledy v podání žesťového souboru. Pro děti se chystá pohádka Jak kašpárek zachránil Vánoce. Podrobnosti zde.

Jihočeský kraj

Zimní fotografování

Stylové retrosnímky se zimní atmosférou pořídíte o tomto víkendu v českokrumlovském Museu Fotoateliér Seidel. K zapůjčení budou kožichy, kabáty, lyže či sáně a také nejrůznější doplňky jako šály nebo klobouky. Hotové fotografie se následně budou rozesílat e-mailem v dekorativním rámečku s PF 2018. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Mikulášské trhy

Blížící se svátek svatého Mikuláše připomene sobotní pouť na náměstí ve Spáleném Poříčí. V poledne se zde koná mše svatá a po ní následují mikulášské trhy, kde zazní vánoční, pouťové i pouliční písně Švejk Band a poté vystoupí malí tanečníci i pěvecký sbor. Na závěr se slavnostně rozsvítí vánoční strom. Více informací najdete zde.

Karlovarský kraj

Fotodílny v klášteře

Do temné komory vás zavede fotograf Aleš Rejl, který v sobotu organizuje fotodílnu v Hroznatově akademii v areálu premonstrátského kláštera v Teplé. Techniku vyvolávání snímků před digitální dobou si zde můžete zkusit se starým fotoaparátem, bude také možnost vyvolat své vlastní kinofilmy. Podrobnosti zde.

Ústecký kraj

Předvánoční setkání

Tržiště, betlém se živými zvířaty, ohňová show nebo kejklíř – to vše vás čeká v sobotu na tradičním Adventním setkání v zámeckém areálu v Jimlíně nedaleko Loun. Kromě toho můžete během celého dne zdarma navštívit vánočně vyzdobené interiéry zámku s průvodci. Akci moderuje herec Jaroslav Sypal, známý coby postava Zelí v pohádce Lotrando a Zubejda. Další informace zde.

Liberecký kraj

Zahájení adventu

Přijďte si vychutnat předvánoční atmosféru do Jablonce nad Nisou. Těšit se můžete na vánoční dílny, zapálení první adventní svíce v kostele, interaktivní výstavu ilustrací Miloslava Jágra a závěrečné rozsvícení vánočního stromu na Mírovém náměstí, kde mimo jiné vystoupí zpěvák David Deyl. Podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Festival dokumentů o přírodě

Pokud máte rádi dokumentární filmy o přírodě a zvířatech, navštivte v sobotu kino Bio Central v Hradci Králové. Kromě zhlédnutí snímků o inteligentních stromech nebo českého safari si můžete projít naučnou stezku. Vaše ratolesti si mezitím mohou pohrát v dětském koutku.

Pardubický kraj

Adventní jarmark

Na tradičním předvánočním jarmarku ve Vysokém Mýtě se v sobotu kromě stánků můžete těšit na bohatý doprovodný program. Dopoledne vystoupí žáci zdejších škol nebo hudební kapela Parkoviště pro velbloudy, odpoledne zase pěvecký sbor Otakar nebo taneční skupina T-komplex. Na závěr se dočkáte rozsvícení vánočního stromu. Více informací zde.

Vysočina

Rybovka na zámku

Máte rádi slavnou skladbu Českou mši vánoční od skladatele Jakuba Jana Ryby? Poslechnout si ji naživo můžete ještě před svátky, a to v sobotu večer na Zámku Úsobí nedaleko Humpolce. Účinkovat zde bude hudební soubor Rebelcanto z Hradce Králové.

Jihomoravský kraj

Gastronomický souboj

Ve slavné bitvě tří císařů sice jednoznačně zvítězil Napoleon, v sobotu ve Slavkově ale možná nevyhraje. Soutěžit zde totiž mezi sebou budou tři tradiční speciality zúčastněných zemí – francouzský cassoulet, ruský boršč a rakouský eintopf – a o výhře rozhodnou sami návštěvníci. Na ně čeká anketa a také soutěž v pojídání čokoládových dělových koulí. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

Adventní tradice na hradě

Vánočně vyzdobenými interiéry hradu Bouzov vás v sobotu i neděli odpoledne provedou průvodci a poví vám o adventních tradicích ve středověku nejen na dvoře šlechty, ale i v domácnostech poddaných. Na I. nádvoří bude pro děti i jejich rodiče připravena dílna. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Bruslení u jezuitů

Na zcela novém umělém kluzišti na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti si můžete přijít zabruslit již tuto sobotu. Organizátoři doporučují nechat lední brusle předem nabrousit. Vstupenky zakoupíte za dvacet korun na pokladně v Café 21.

Moravskoslezský kraj

Esoterické trhy

Na ostravském Výstavišti Černá louka se od pátku do neděle uskuteční trhy zaměřené na esoteriku, alternativní medicínu a zdravý životní styl. Návštěvníci mohou vybírat od ručně vyráběných svíček přes vonné oleje až po drahé kameny a feng-shui předměty. Letošní novinkou jsou dílny, kde si budete moci vysypat mandalu (magický kruh – pozn. red.) z písku.

Reklama

Výběr článků

Načítám