Hlavní obsah

Tipy na víkend: Pohádkový sněm, degustace vín i dobývání Divokého západu

Novinky, Lucie, Poštolková, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přetrvávající jarní počasí o víkendu láká stále více rodin s dětmi a výletníků do přírody, či na masopustní reje. Ve Špindlerově Mlýně se pojede lyžařský "svěťák", fanoušci jsou srdečně zváni i na Lipenskou stopu do Jižních Čech. Sněm pohádkových postav bude v Jindřichově Hradci, Jihlava zase potěší fandy archeologie i jazzu. Ve Znojmě se budou degustovat vína.

Článek
Středočeský kraj

Masopustní průvody 

Se začátkem půstu přichází také masopustní veselí. V sobotu se kostýmované průvody vydají ráno ze staré hornické obce Bohutín v čele s brdským duchem Fabiánem. Zhruba v 10 hodin dorazí za doprovodu kapely před nádvoří Ševčinského dolu v Příbrami na Březových Horách, kde je uvítá ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl. Masopustní průvod se odpoledne přesune do skanzenu Vysoký Chlumec. Více najdete zde.

Nedělní masopustní odpoledne bude patřit malým dětem v sále u Kafků v Letech. Na programu je od 14 hodin připraven rej masek, bohatá tombola a soutěž o nejoriginálnější masku a mnoho dalšího. Podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Za kamennou krásou hradu Frýdštejn

Z Malé Skály vede k našemu cíli silnice plná zatáček. Stoupá výš a výš a pak je najednou k vidění nejen okolní zvlněná krajina s občasnými výhledy do údolí, ale i majestátní silueta hradu. Ani se nechce použít termín hradní zřícenina. Ční nad okolím tak elegantně, až se málem oblohy dotýká. Právě jsme dorazili k Frýdštejnu. (celý článek)

Karlovarský kraj

První jarní koncert

V pátek se v Chebu uskuteční první jarní koncert Trifanky. Vokální trio se představí ve složení Oto Teuber, Irena Kraváková Novotná a Jana Sychrovská. Můžete se těšit na program plný nejkrásnějších muzikálových písní a duetů. Večer zpestří "Vesnický mažoretky" z Nového Kostela. Koncert začíná v 19 hodin ve Velkém sále v Produkčním centru Kamenná. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Nejhezčí výhled je z Milešovky a Lovoše

Jako rozházené homole trčí v krajině vrcholy Českého středohoří. Na některých stojí zříceniny hradů, na jiných rozhledny. Nejvyšší vrchol - Milešovku - nazval německý cestovatel von Humboldt jako jedno z nejhezčích vyhlídkových míst na světě. Měl pravdu, královna Středohoří skýtá skvělý rozhled. (celý článek)

Plzeňský kraj

Horská synagoga v Hartmanicích zve k prohlídce expozic

Hartmanická synagoga byla v roce 2006 vyhlášena stavbou roku Plzeňského kraje v kategorii rekonstrukcí a je rovněž zapsána v seznamu kulturních památek. Její historie však byla velice pohnutá. (celý článek)

Přehlídka amatérského divadla

Od čtvrtka do neděle probíhá v Horažďovicích XXVIII. Západočeská oblastní přehlídka amatérského divadla. Amatérské ochotnické soubory se sjíždějí z Plzeňského a Karlovarského kraje. Vítěz přehlídky pak postupuje na Národní přehlídku "Divadelní Děčín / Třebíč". Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Lipenská stopa CzechTourism

O víkendu se pojede Lipenská stopa CzechTourism. Sobotní program zahájí Lipenský Open Obřák, kde hlavním sportovním náčiním budou sjezdové lyže. Další sobotní atrakcí je večerní závod na běžkách Lipenský Nordic Ski Cross na netradičním okruhu o délce 1 - 1,5 km, který bude zpestřen o prvky jako skoky, klopené zatáčky, výběhy. V neděli se bude konat běh klasickou technikou na 14 a 25 km. Závodí se na běžeckých tratích Ski areálu Lipno. Areál je perfektně vybaven a nabízí návštěvníkům skvělý komfort, včetně široké nabídky ubytování. Podrobné informace najdete zde.

Z Vítkova hrádku na Šumavě dohlédnete až do Alp

Na vrchu Vítkův kámen, kde stojí zřícenina Vítkova hrádku, se dozvíte, že jste v nadmořské výšce 1053 metrů. Hrady v rovinách nestojí. Výhled do okolí však za trochu námahy stojí. Zvláště zimní jasné počasí někdy umožní dohlédnout odsud až na vrcholky rakouských Alp. (celý článek)

Pohádkový sněm v Jindřichově Hradci

V pátek se v Jindřichově Hradci sejdou pohádkové postavy ze všech možných koutů republiky. V kongresovém sále Muzea Jindřichohradecka se koná pohádkový sněm v čele s králem. Od 10 hodin pak půjde městem slavnostní průvod. Připraveny jsou také projevy a autogramiády. Podrobnosti najdete zde.

Přehlídka českých a moravských vín

V Táboře probíhá od čtvrtka až do 26. března II. ročník největší přehlídky českých a moravských vín Táborský festival vína 2011. Součástí festivalu budou řízené degustace, sommelierská show, portské a schery, sýry a vína, snoubení vín a pokrmů, prodejní přehlídka českých a moravských vín, výstava fotografií a mnoho dalších.Tento pátek bude patřit portskému a sherry. Program najdete zde.

Královéhradecký kraj

FIS World Cup ve Špindlerově Mlýně

V pátek a sobotu se budou ve Ski areálu Špindlerův Mlýn konat závody FIS World Cup. Přímé přenosy z obou dnů lyžařských závodů budou moci na svých obrazovkách vidět i diváci v mnoha dalších zemích světa. Více čtěte zde.

Smím prosit a Chvála bloudění

V Regionálním muzeu a galerii v Jičíně začíná v pátek nová výstava fotografií krajiny mezi Turnovem a Jičínem nazývané Český ráj z tvorby Pravoslava Prokeše. Poetické snímky zachycují krásy i rozmanitosti této oblasti ve všech ročních obdobích, život zdejších obyvatel i detaily, které jsou často pouze dílem okamžiku.

V neděli ve zdejším muzeu finišuje výstava Smím prosit, která provádí po plesových výbavách po prababičkách a pradědečcích. Otevřeno mají denně od 10 do 16 hodin. Více najdete zde.

Kraj Vysočina

Výstava fotografií

Okolo tance nese název výstava fotografií současného tanečního umění Vojtěcha Brtnického. Současný tanec skýtá nepřeberné množství možností, jak jej na fotografii zpodobnit a obsáhnout jeho vnitřní myšlenku. Stejně tak jeho moderní provedení přivádí samotného fotografa občas k neřešitelným situacím. Expozici si můžete prohlédnout do 13. března v Oblastní galerii Vysočiny na Masarykově náměstí v Jihlavě.

Po stopách archeologie

Až do neděle máte poslední možnost jít se podívat na výstavu Tajemný svět živočichů z minulých geologických dob. Horniny ukazují kromě klasických zkamenělin i stopy po různých činnostech organismů a jejich životních projevech. Více najdete na stránkách Muzea Vysočiny.

Jazzový páteční večer

Páteční večer bude věnován hudební zábavě, o niž se postarají jazzovo-swingový The Young Pekáč, s naivní poezií a všehochutí hudebních žánrů Black Day of Music, alternativní Laiky, undergroundoví Proletáři všech zemí. V jihlavském Rockovém klubu Ježek, bývalé Ponorce, začne program ve 20 hodin. Vstupné činní 50 Kč.

Pardubický kraj

Slalom i večerní karneval na sjezdovce

Sobota bude ve Sportovním areálu České Petrovice patřit závodům ve všech věkových kategoriích. Petrovický slalom o pohár starosty je přístupný malým lyžařům i veteránům. Prezence je do 10 hodin.

Během dne se navíc uskuteční výstup na Mont Blanc. Jde o extrémní pěší pochod po sjezdovce simulující výstup na nejvyšší horu Evropy. A na večer si zdejší připravili večerní karneval na lyžích při večerním osvětlení. Světélkující masky se budou scházet od 18 hodin. Další informace hledejte zde.

Olomoucký kraj

Zoo Olomoc, Svatý kopeček

Zoologická zahrada Olomouc na Svatém kopečku zve na prohlídku více než 1600 kusů zvířat ve 401 druzích. Zoo nabízí možnost prohlídky vzácných druhů zvířat v pěti pavilonech a mnoha dalších výbězích a expozicích, okružní jízdu vláčkem nebo 32 m vysokou vyhlídkovou věž, kterou žádná jiná zoo nemá.

Zlínský kraj

Ski areál Razula, Velké Karlovice

Ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích pokračují v gurmánských víkendech. Tentokrát budou shazovat přebytečné kalorie, připravili si totiž víkend pro štíhlou linii. K dostání budou různé zeleninové saláty. Speciality budou k dostání vždy od čtvrtka do neděle, v dalších dnech bude ve srubu obvyklý provoz. Vedle toho se ve Ski areálu chystají na sobotu i další doprovodné akce - opět Valašskou olympiádu, tentokrát na sjezdovce Horal. Návštěvníci si mohou opět poměřit síly v Kličkování mezi lejny, Přetahování o slivovicu, Valašském hodu špalkem a dalších disciplínách, které jsou volně inspirovány životem prostých Valachů. Více čtěte zde.

Jihomoravský kraj

Znovínský košt vín

V pátek a sobotu se budou ve Znojmě ochutnávat jedny z nejlepších vín. Vstup na degustaci je zdarma. Návštěvníci budou moct tradičně ochutnávat pomocí systému placených bločků z nabízených vzorků vín. Oba podvečery zpříjemní cimbálová muzika. V pátek hraje a zpívá cimbálová muzika Šmytec, v sobotu Slovácko s Jožkou Šmukařem. Ochutnávky se konají v pátek od 16 do 21 hodin a v sobotu od 14 do 21 hodin. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Předjarní výlet do Moravskoslezských Beskyd

Moravskoslezské Beskydy jsou rozsáhlé a krásné pohoří dobře dostupné z různých směrů autem i po železnici. Vydejte se na předjarní výlet z Grúně na Bílý Kříž. Výchozím bodem může být obec Staré Hamry rozkládající se na pravém břehu přehrady Šance. Doporučujeme začít návštěvou u památníku Maryčky Magdonové, o jejímž osudu napsal báseň Petr Bezruč (1867 - 1958) ve své nejznámější sbírce Slezské písně. (celý článek).

Praha

Výstava Seznamte se s památnými stromy Prahy

Celý měsíc březen probíhá v hale Škodova paláce pražského magistrátu jedinečná výstava, která představuje zelené velikány hlavního města jako možné cíle procházek a výletů na kole. K vidění je mnoho fotografií, přehledné mapy se zakreslenými stromy a můžete se dozvědět i spoustu dalších informací. (celý článek)

Prašná brána sloužila kdysi jako sklad munice

Nejprve součást opevnění, posléze sklad střelného prachu, dnes turistická atrakce otevírající v Praze historickou „královskou cestu“ a nabízející výhled do okolí. Řeč je o 65 metrů vysoké dominantě pražského náměstí Republiky a jedné z nejvýznamnějších středověkých památek hlavního města – Prašné bráně a její předchůdkyni bráně Horské. (celý článek)

Dobývání Divokého západu se sekerou v ruce

Na souboj prvních dřevorubců západu USA s lesními velikány vysokými až 80 metrů a průměrem kmenu více než 10 metrů se můžete vydat na výstavu Počátky lesnictví na divokém západě v areálu Průhonického parku. Expozice je přístupná denně mezi 10 a 18 hodinami až do 22. května. Dobové fotografie, sbírka šišek pro nás exotických stromů a vzorky různých druhů dřeva přiblíží, jak to na divokém západě vypadalo.

Vstup na výstavu a doprovodné akce je pro návštěvníky parku zdarma, základní vstupné do parku činí 50 Kč pro dospělého a 25 Kč pro děti, rodinné vstupné 100 Kč.

Čtěte také:
K jaru patří cyklistika. Projeďte si s námi krásnou oblast Brd. Vyjíždíme z nádraží v Mníšku pod Brdy, vystoupáme k poutnímu místu Skalka a dále jedeme podél Vltavy. Mineme Všenory, Cukrák, Zbraslav, plavecký stadión v Podolí, podjedeme Vyšehrad a po 40 km ukončíme cestu na Výtoni. Co ještě cestou uvidíte, se dozvíte v článku Jízda po brdských hřebenech je příjemný začátek cyklistické sezóny. Vychází v příloze Víkend jako součást deníku Právo v pátek 11. 3.

Reklama

Výběr článků

Načítám