Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte dobroty od mistrů kuchařů a cukrářů

Novinky, mšv

První květnový víkend se ponese mimo jiné ve znamení food festivalů. Konají se třeba v Praze, Kutné Hoře, Karlových Varech nebo Ostravě. Ochutnat budete moci dobroty od mistrů kuchařů nebo cukrářů. Aktivnější jedinci se mohou zapojit do pražského maratonu nebo vyrazit na duhový závod Barvám neutečeš v Olomouci.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na Cukrářské slavnosti do Kutné Hory. Ilustrační foto

Článek
Praha

Den Star Wars

Po roce se do Prahy vracejí oslavy Dne Star Wars věnované stejnojmenné kultovní sci-fi sáze. Jako každý rok je připraven bohatý program, jehož vrcholem je kostýmovaný průvod Prahou. Připraveny jsou také přednášky, promítání a výstavy. Odpolední program se uskuteční v Cross Clubu. Více najdete zde.

Zmrzlinový festival

Léto se kvapem blíží, tak se na něj přijďte v sobotu naladit do Žlutých lázní, kde se uskuteční Zmrzlinový festival. Jak název napovídá, čeká vás především spousta zmrzliny, ale i doprovodný hudební program. Vstupné je 50 korun. Více informací najdete zde.

Pražský maraton

Ani ne po měsíci se bude v české metropoli konat další velkolepý závod. Tentokrát půjde o kompletní maraton. Jeho start i cíl bude na Staroměstském náměstí a trasa povede různými pražskými čtvrtěmi. Závodníky cestou doprovodí dvacet kapel, zazní i nezapomenutelná Smetanova Vltava. Registrovat se můžete zde.

Středočeský kraj

Cukrářské slavnosti

V sobotu bude Kutná Hora obzvlášť sladká. Uskuteční se v ní Cukrářské slavnosti. Na ochutnávkové stezce budete moci vyzkoušet laskominy od zdejších cukrářů, pekařů a zkrátka tvůrců sladkého. Akci doprovodí také jarmark, ale i další doprovodné akce. Program najdete zde.

Hrnčířské trhy

O víkendu se do Berouna vracejí Hrnčířské trhy. K zakoupení bude nespočet ručních výrobků ze skla, kovu, keramiky a dalšího. K akci ovšem tradičně patří i dobré jídlo a pití, které nebude chybět ani tentokrát. Ochutnat budete moct například staročeské speciality nebo česká a moravská vína. Více zde.

Jihočeský kraj

Prohlídka kláštera

V klášteře Zlatá Koruna se v sobotu uskuteční akce Monastýrování, která návštěvníkům odhalí nevšední momenty klášterního života. Dozvíte se, jak se dříve vítali hosté a jak se mniši k návštěvám chovali. Při prohlídce kláštera ale objevíte i další aspekty a příběhy někdejšího života. Podrobnosti o akci najdete zde.

Plzeňský kraj

Oslavy osvobození

Na sobotu se v Plzni chystají tradiční oslavy osvobození města Convoy of Liberty. Jeho součástí je průjezd konvoje, do nějž se zapojí na 200 vozů historické a vojenské techniky. Kromě toho nebude chybět ani přelet historických i moderních bojových letounů. Tím ovšem bohatý program ani zdaleka nekončí. Více můžete najít zde.

Karlovarský kraj

Na speciality do Varů

Před karlovarským Hotelem Thermal se v sobotu uskuteční kulatý 10. ročník Food Festivalu. Gastronomická přehlídka nabídne množství pokrmů a nápojů, součástí je již tradičně soutěž ve zručnosti kuchařů a barmanů. Chybět nebude ani každoroční závod číšníků nazvaný Vrchní, prchni! Podrobnosti zde.

Ústecký kraj

O pohár hraběte Chotka

Po roce se opětovně uskuteční přehlídková jízda starých automobilů O pohár hraběte Chotka. Na startu a v cíli se můžete pokochat krásou starých strojů a podpořit posádku automobilů. Trasa vede ze zámku Velké Březno na zámek do Ploskovic. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Prohlídka krytu

Jako každou první sobotu v měsíci se bude konat prohlídka největšího libereckého krytu civilní obrany. Konají se tři komentované prohlídky, návštěvníci během nich zhlédnou původní vybavení, včetně plně funkční strojovny. Pomocí fotografií a dobových dokumentů zavzpomínají na dobu, kdy byly protiletecké kryty běžnou součástí života. Více zde.

Královéhradecký kraj

Výstava tibetských relikvií

O víkendu se v hradeckém kongresovém centru Aldis uskuteční jedinečná výstava relikvií tibetských mistrů. Expozice návštěvníkům přiblíží život v Tibetu a Nepálu, dozvíte se o tradicích a atmosféře, které v tamních buddhistických oblastech panuje. Výstavu navštíví i několik známých osobností. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Májový jarmark

Na hradě Svojanov se o víkendu uskuteční májový jarmark s ukázkou historických řemesel. Nakoupit budete moci různé ruční výrobky, ale zároveň si pochutnat třeba na valašských frgálech nebo sýrech. Doprovodný program poté nabídne například ukázky dobových tanců. Více informací najdete zde.

Vysočina

Létání s draky

Přesvědčte se o tom, že létání s draky není jen pro děti. Vyrazte na 10. ročník celorepublikového srazu do Jihlavy. Létat se bude s draky všemožných typů, rozměrů i provedení. Podělte se o své zkušenosti s ostatními nebo se naopak něčemu přiučte. Vítáni jsou profesionálové i začátečníci. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Vinařské slavnosti

Vyrazte v sobotu na skleničku vína nebo dvě. V Dolních Kounicích se uskuteční Svatogothardské slavnosti, které představí vinnou produkci z oblasti. Ochutnat budete moci vzorky od více než 100 vinařů, akci doprovodí jarmark, soutěže, ale i nabídka regionálních gastronomických specialit. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Barevný závod

S jarem začíná série duhových závodů Barvám neutečeš. První zastávka se koná v sobotu v Olomouci. Vyrazte na závod, kde nejde o lámání rekordů, výkony ani časy, ale především o zábavu a radost z pohybu. Na pětikilometrové trase je několik stanovišť, na kterých budou závodníci zasypáni práškovými barvami. Další informace zde.

Zlínský kraj

Květinová výstava

Zavítejte od soboty do 8. května do Kroměříže. Na tamním výstavišti Floria bude ke zhlédnutí květinová expozice, kde budou k vidění například zajímavé florální objekty v podobě českých vynálezů. Akci doprovodí hudební program nebo nejrůznější přednášky či soutěže. Podrobnosti zde.

Moravskoslezský kraj

Garden Food Festival

Ostrava bude o víkendu hostit oblíbený Garden Food Festival, přehlídku současné gastronomie. Akce se uskuteční v Dolních Vítkovicích a zúčastní se jí například kuchaři Jan Punčochář nebo Radek Kašpárek. Návštěvníci budou moci ochutnat nejrůznější delikatesy tuzemské i zahraniční kuchyně a mnoho dalšího. Kompletní program najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám