Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na vinobraní, dýňobraní či český Oktoberfest

Novinky, mšv

Začátek podzimu se jako tradičně ponese ve znamení vín. Na vinobraní můžete vyrazit třeba na Karlštejn, kam vás odveze parní vlak, nebo do Kadaně či hrad Seeberg. Na královnu podzimní zeleniny, dýni, vyrazte do Šalmanovic a na český Oktoberfest k Liberci.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte za dýňovými pochoutkami. Ilustrační foto

Článek
Praha

Prohlídka pivovaru

V sobotu se otevřou brány smíchovského pivovaru Staropramen, který si budete moci prohlédnout. Mimo to bude možné si projít pivovarskou školu, připraven je i doprovodný hudební program a samozřejmě pivo za sníženou cenu. Akce se koná v rámci Dnů českého piva, které mají připomenout pivovarnickou tradici. Vstupné činí 50 korun. Více se dozvíte zde.

Drobná jídla

Sobota bude zasvěcená dobrému jídlu. V Tiskárně na Vzduchu ve Stromovce se uskuteční 5. ročních finger food festivalu neboli jídla v malých porcích. Jednohubky, chlebíčky, dezerty, sendviče či tapas jsou jen drobnou ochutnávkou toho, co je připraveno. Akce začíná v 11:00 hodin. Více najdete zde.

Propojení

Centrální park na Pankráci v sobotu ožije festivalem o mezilidských vztazích. Přijďte se dozvědět něco nového a zapracovat na rozvoji mezilidských vztahů. Vstupné je dobrovolné a na programu je například čajový obřad, houslové meditační vystoupení nebo jóga smíchu. Kompletní informace zde.

Středočeský kraj

Karlštejnské vinobraní

Začátek podzimu je doba vinobraní. O víkendu se uskuteční také na hradě Karlštejn. Akci doprovodí mimo jiné historický jarmark, kejklíři a další dobové postavy. Ochutnejte výběr těch nejlepších vín pod jedním z nejkrásnějších českých hradů. Můžete využít také netradiční dopravy, vlaku taženým parní lokomotivou, který bude v pravidelných intervalech vyjíždět z nádraží Praha - Smíchov. Více zde.

Podzimní zahrady

Přijeďte v sobotu přivítat podzim do zahrad Botanicus v Lysé nad Labem. Naskytne se vám možnost ochutnat pokrmy z čerstvě sklizené zeleniny a projít se podzimem zbarvenými zahradami. Přímo v nich budete moci vyzkoušet historická řemesla. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Dýňobraní

Vinobraní je podzimní klasika. Co ale takové dýňobraní, které se uskuteční v sobotu v obci Šalmanovice? Třetí ročník nabídne vesnický jarmark s dýňovými jídly, letos poprvé i bezlepkovými. Na své si přijdou také kreativní jedinci v dílně dlabání. Těšit se můžete také na včelařskou výstavu nebo uměleckého kováře. Více se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Zelný festival

Jak si doma připravit kvalitní kysané zelí a jak s ním nakládat v kuchyni? Nejen to se dozvíte na festivalu, který se v sobotu uskuteční v Křimicích. Akce věnovaná tradiční české zelenině nabídne i možnost zkusit si šlapání zelí nebo si nějaké i zakoupit. Z gastronomických specialit se můžete těšit například na zelňačku, zelné placky a další. Více podrobností najdete zde.

Karlovarský kraj

Víno na hradě

Druhý ročník festivalu vína na hradě Seeberg v Poustce se uskuteční v sobotu. Akce se otevírá v 10:00 hodin a začne prezentací vystavovatelů. Kromě ochutnávek se můžete těšit na hudební program. Vstupné stojí 100 korun. Více zde.

Ústecký kraj

Svatováclavské vinobraní

Na další tradiční vinobraní můžete zavítat do Kadaně. Kromě ochutnávek vzorků se můžete těšit na výstavu zaměřenou na vinařství v oblasti. Uvidíte na ní průběh zpracování hroznů od mletí po lisování. Ochutnáte také letošní burčák nebo čerstvý vinný mošt. Akce se bude konat v okolí františkánského kláštera, ve kterém dnes sídlí Městské muzeum. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Český Oktoberfest

Na Oktoberfest už nemusíte jezdit do Německa. Atmosféru pivního festivalu můžete zažít třeba v Pláních pod Ještědem. Připravena jsou piva značek Plzeň, Kozel, Gambrinus a dalších. Z jídelních specialit se můžete těšit na pečená kolena či bavorské speciality. Ani o slečny v tradičních krojích, které jsou pro Oktoberfest charakteristické, se bát nemusíte. Podrobnosti zde.

Královéhradecký kraj

Severský běh

Klasický nordic walking je v našich luzích a hájích už poměrně známý. Co ale když se z chození stane běh? Na závod Nordic Tour můžete vyrazit do Hradce králové. Kromě hlavního běžeckého závodu se můžete vypravit také na orientační běh nebo si projet inline okruh. Akce se koná v městských lesích. Podrobné informace najdete zde.

Pardubický kraj

Do bunkru

V sobotu se uskuteční speciální prohlídka v Muzeu opevnění U potoka. Bunkrem vás provede uniformovaná posádka, která předvede také výcvik a obsluhu uvnitř i vně objektu. Interiér si budete moci prohlédnout za svitu petrolejek. Program bude v sobotu probíhat do 16:00 hodin, zájemci si budou moci vyzkoušet také střelbu ze vzduchovky, v neděli o hodinu méně. Více zde.

Vysočina

Festival guláše

Soutěžní festival Gulášfest se uskuteční v sobotu na Masarykově náměstí v Jihlavě. Akce je benefiční, startovné, které činí 1000 korun, bude věnováno vážně nemocným dětem s mozkovou obrnou. Samozřejmě nemusíte jen vařit, můžete přijít také ochutnat. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Po vinných stezkách

Atmosféru začínajícího podzimu může prožít přímo mezi vinicemi na Znojemsku. Podíváte se do vinných sklepů a ochutnáte také tamní speciality. Ať už vyrazíte pěšky či na kole, kraj vína vás jistě nezklame. Trasy různých délek povedou kromě jiných jednou z nejstarších evropských vinic, jedna ze zastávek se pak nachází i v sousedním Rakousku. Tour de burčák proběhne v sobotu a více se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Oslavy pivovaru

Jesenický minipivovar slaví pět let a zve všechny k ochutnávce zlatavého moku z různých minipivovarů. Na výčepu bude přes dvacet druhů piv. Akci doprovodí několik hudebních kapel či tombola. Novinkou bude také design zóna s workshopy. Více podrobností zde.

Zlínský kraj

Bezlepkové dobroty

Zlínský klub celiaků zve na prodejní výstavu bezlepkových potravin, která se uskuteční v sobotu v Obchodním centru Zlín. Nejen celiaci, ale i ti, kteří nechtějí ve svém životě nadbytek mouky, mohou dorazit, aby ochutnali nejrůznější bezlepkové potraviny a dobroty, ať už slané či sladké. Pozvání přijala také odbornice na výživu. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Charitativní vyjížďka

Cyklojízda Bělským lesem se uskuteční v sobotu. Výtěžek z dobročinné akce bude věnován Mobilnímu hospicu Ondrášek. Připraveny jsou tři okruhy, nejdelší zabere i několik hodin. Účastníci se mohou zapojit také do soutěže o nejoriginálněji nasvícené kolo a po akci uzavře celý den koncert kapely Nebe. Detaily najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám