Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na Burgerfest, kapří pochoutky nebo vinobraní

Novinky, mšv

Druhý zářijový víkend se ponese především ve znamení jídla a pití. Jen v Praze lze navštívit hned dva velké gastronomické festivaly - první láká na burgery, zatímco druhý na všechny chutě Asie. V jižních Čechách můžete vyrazit na kapří speciality, a pokud dostanete chuť na první letošní burčák, navštivte třeba vinobraní na zámku Kačina.

Foto: Profimedia.cz

Klasický cheeseburger nebo třeba burger s kozím sýrem? Vyzkoušejte je na pražském Burgerfestu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Burgerfest

Po roce se do hlavního města vrací festival, který by si neměl nechat ujít žádný fanoušek masa v houskách. Burgerfest, který se po celý víkend koná na holešovickém Výstavišti, láká také na grilované maso, žebírka a další vybrané pochoutky. Na akci se představí restaurace nejen z Prahy, ale i dalších koutů republiky. Vstupné je za 100 Kč. Více informací zde.

Chutě Asie

Víkend v Praze se ponese ve znamení jídla. Smíchovská náplavka bude v sobotu místem, kde budete moci ochutnat nejrůznější chutě Asie. A nepůjde jen o tamní pokrmy, které vytanou jako první na mysli. Kromě thajských či vietnamských specialit budou k dispozici také jídla z Ruska, Libanonu, Gruzie či Turecka. Součástí doprovodného programu bude například ukázka indonéských tanců. Více zde.

Na skleničku

Villa Richter u Pražského hradu bude v neděli hostit festival italských šumivých vín. První ročník akce nabídne během dne téměř sto vzorků vín od producentů z oblasti Prosecco. Přijďte si dát skleničku, potkat se s přáteli a vychutnat si stovky lechtivých bublinek. Podrobnosti naleznete zde.

Středočeský kraj

Vinobraní na zámku

Podzim je už cítit ve vzduchu a sním přichází i doba tradičních slavností vína. Na jednu takovou můžete vyrazit na zámek Kačina, kde má vinobraní dlouhou tradici. První se zde konalo již v roce 1847. Na návštěvníky čekají desítky vystavovatelů kvalitního vína, ochutnávky sladkých burčáků, ale i řemeslné trhy a doprovodný hudební program. Více informací naleznete zde.

Čerkonokostelecké vykulení

Vrcholem pivovarské sezóny v Kostelci nad Černými lesy bude již 13. ročník akce Vykulení, která se uskuteční v sobotu. K pití bude logicky připraveno několik druhů piva, hlavním tématem bude letos bednářské řemeslo. Návštěvníci se dozvědí o výrobě sudů a z nich se bude pivo třemi historickými způsoby čepovat. Nebude chybět ani jídlo v podobě grilovaného masa, klobás a dalších dobrot. Více zde.

Jihočeský kraj

Kaprobraní

Jižní Čechy jsou krajem rybníků a kaprů. Ti, kdo nad touto rybou neohrnují nos mohou v sobotu vyrazit na Kaprobraní do Lomnice nad Lužnicí, kde si kromě specialit vychutnají dobré pivo, ale i další dobroty. Pokud si dostatečně věříte, můžete se také přihlásit do soutěže o nejlépe připraveného kapra. Vstupné na akci je zdarma. Více naleznete zde.

Plzeňský kraj

Víno a med

Klášter Kladruby bude v sobotu hostit akci, která dohromady spojí chuť vína a medu. Na návštěvníky čekají degustace nejen vína, ale také medoviny, med a další včelí produkty se budou na místě rovněž prodávat. Akci doprovodí včelařská výstava a hudební vystoupení. O slavnostech se více dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Folklór z celého světa

Chcete poznat tradice napříč planetou? Pak v sobotu vyrazte do Bečova nad Teplou, kde uskuteční akce v rámci mezinárodního folklórního festival, který se od 5. do 10. září koná napříč celým Karlovarským krajem. Na zámku v Bečově se v sobotu představí mexický soubor, těšit se můžete na tance a hudbu. Více se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Do pivovaru

V sobotu se uskuteční tradiční den otevřených dveří v pivovaru Velké Březno. Akce láká kromě piva také na řadu dobrot, které se ke zlatavému moku pojí, ale především na bohatý hudební program, na kterém vystoupí třeba revivaly skupin Kabát či Lucie, ale také zpěvačka Marta Jandová nebo kapela Žlutý pes. Na závěr je nachystán ohňostroj. Více zde.

Liberecký kraj

Dny evropského dědictví

Zavítejte do Severočeského muzea v Liberci v rámci Dnů evropského dědictví. Po celý den budete moci zhlédnout kromě stálých expozic také muzejní věž, terasu či rajskou zahradu. Jsou připraveny komentované prohlídky, ale i další aktivity. Celý den je navíc vstup zcela zdarma. Podrobnosti zde.

Královéhradecký kraj

Náchodské slavnosti

Zámek v Náchodě se chystá na sobotní celodenní program. Láká na historický trh s řemeslnými výrobky, ale také na hudební a divadelní vystoupení. V podvečerních hodinách se uskuteční netradiční kostýmované prohlídky oživené scénkami z historie zámku a života jeho obyvatel. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Lázeňské vinobraní

Nepřeberné množství vína od českých i moravských producentů nebo bílý i červený burčák čekají na návštěvníky letošního vinobraní v lázních Bohdaneč. Uskuteční se v sobotu a k degustaci bude hrát cimbálová muzika. Chybět nebude ani řemeslný trh a občerstvení. Vstup na akci je zdarma. Více zde.

Vysočina

Mrkvancová pouť

Od pátku do neděle se v Polné uskuteční jedna z největších poutí na Vysočině. Název nese po mrkvancích, tradičním sladkém pokrmu, který budou moci návštěvníci mimo jiné ochutnat. Regionálních dobrot a specialit bude ovšem mnohem více. Připraven je také stánkový prodej, koncert v kostele, výstavy a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Strážnické vinobraní

Za vínem můžete v sobotu vyrazit také do Strážnice. Zdejší vinobraní je také oslavou folklóru, připravena budou proto i nejrůznější vystoupení souborů z celého okolí, dále jarmark lidových výrobců a hrát bude tradiční moravská cimbálovka. Ochutnávat se budou jak klasická vína, tak i sladké burčáky. Podrobnosti naleznete zde.

Olomoucký kraj

Festival světla

O víkendu se do Olomouce vrací mezinárodní festival světla Vzáří. Účastníci při něm budou moci obdivovat světelné instalace na domech, palácích či přímo na objektech. Akce je spojená s bohatým doprovodným programem, který láká na koncerty, dýdžejská vystoupení nebo workshopy.

Zlínský kraj

Holešovská žranice

Den plný zábavy a bizarních soutěží se uskuteční v sobotu na koupališti v Holešově. Zájemci se mohou zúčastnit soutěže v požírání melounů, párků, plněných špekových knedlíků a dalších aktivit. Na programu jsou také ukázky policejní a hasičské techniky a také představení volnočasových aktivit. Akce je zdarma. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Den otevřených dveří

O druhé zářijové sobotě se otevřou brány Dopravního podniku v Ostravě, konkrétně vozovny trolejbusů. Návštěvníci si budou moci prohlédnout historické vozy, připraveny jsou také okružní vyhlídkové jízdy nebo prohlídky dílen. Součástí akce je i doprovodný program. Vstupné je zdarma. Více informací naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám