Hlavní obsah

Testy na covid jsou passé. V Abú Zabí budou cestující kontrolovat obličejové skenery

Hlavní město Spojených arabských emirátů dává vale testům na covid. Od pondělí na letištích a v obchodních centrech využívá obličejové skenery, které případnou nákazu odhalí. Technologie se během zkušební doby ukázala jako vysoce efektivní, uvádí agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Abú Zabí je hlavním městem Spojených arabských emirátů.

Článek

Jelikož se křivka pandemie neustále proměňuje, rozhodli se v Abú Zabí usnadnit život místním, ale i turistům, kteří do emirátu přiletí. Potenciální nákazu bude proto nově odhalovat obličejový skener, který infekci detekuje podle elektromagnetických vln. Ty se podle agentury Bloomberg mění ve chvíli, kdy jsou částice RNA viru přítomny v těle.

Skener se jednoduše umístí do blízkosti obličeje a během několika sekund dokáže vyhodnotit, zda je člověk pozitivní či nikoli. Podle toho se zařízení rozsvítí zeleně či červeně, píše server Luxury Launches. Měření je přesné zhruba na 93,5 procenta.

Vytvoří bezpečnější prostředí

Technologii vytvořil místní vědecký institut EDE, bude se používat i společně s dalšími zařízeními, jako je například termokamera.

Skener už prošel zkušebním testováním, kdy se s jeho pomocí prověřilo přes 20 tisíc lidí.

„Jsme potěšeni, že můžeme přidat technologii od EDE k našim bezpečnostním opatřením, která nám pomohou vytvořit bezpečnější prostředí a zasadit se o veřejné zdraví,“ uvedl podtajemník úřadu pro zdraví Džamal Mohammed al-Kábi.

Spojené arabské emiráty patří k zemím, které pandemii zvládly lépe. Abú Zabí bylo v zimě všem turistům uzavřeno, ale například Dubaj zůstala otevřená takřka bez omezení. Emiráty mají také druhou nejvyšší proočkovanost populace po Izraeli.

Další unikát. Nejnovější dubajský přírůstek se blíží dokončení

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám