Hlavní obsah

Tádž Mahal mění barvu

Novinky, mšv

Indickým úřadům dělá starosti změna barvy Tádž Mahalu. Slavné mauzoleum z bílého mramoru totiž hnědne a zelená. Může za to vysoká koncentrace hmyzu, který na fasádě zanechává exkrementy, ale také znečištěný vzduch. Indický nejvyšší soud vládě doporučil, aby se kvůli problému obrátila na zahraniční experty, uvedl server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Tádž Mahal je jednou z nejslavnějších indických památek.

Článek

Podle soudu budova nejprve zežloutla a nyní svou barvu mění nadále. Vláda proto dostala doporučení, aby vyhledala odbornou pomoc domácích i zahraničních expertů. V minulosti bylo v okolí památky uzavřeno již několik továren, aktivisté ovšem tvrdí, že Tádž Mahal svou barvu nadále mění. Může za to několik faktorů.

Přilehlá a velmi znečištěná řeka Jamuna přitahuje hmyz, který zanechává zelené stopy po exkrementech na bílém mramoru. Indie je pak známá vysokou úrovní smogu a znečištěným vzduchem, který má na barvu fasády rovněž vliv. Nejedná se navíc o nějaký nově vzniklý problém, potíže s hmyzem se už nějaký čas řeší. [celá zpráva]

V minulosti se už několikrát Tádž Mahal důkladně čistil za použití bahna — jakési pleťové masky pro budovy. Celý povrch se pokryl takzvanou Fullerovou zeminou, což je jílovitá směs, která má schopnost pohlcovat nečistotu, mastnotu, ale i stopy po zvířecích exkrementech. Bahno se posléze spláchne a veškerou špínu vezme s sebou. Tato procedura probíhá i od letošního ledna a předpokládá se, že potrvá v průběhu celého roku.

Jedna z nejslavnějších indických památek mimo jiné zavádí také limit na dobu, kterou mohou návštěvníci v areálu strávit. Turisté si mohou mauzoleum prohlížet tři hodiny, pokud se zdrží déle, zaplatí si za novou vstupenku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám