Hlavní obsah

Sváteční akce na zámcích letos nebudou

Právo, Aleš Honus

O oblíbených vánočních prohlídkách na hradech a zámcích si mohou lidé letos nejspíš nechat jenom zdát. Kasteláni oslovených památek se shodují, že od příprav těchto akcí již kvůli aktuální situaci kolem koronaviru ustoupili. Se svými příznivci ale budou v kontaktu prostřednictvím sociálních sítí.

Foto: Profimedia.cz

Zámek v Raduni se návštěvníkům letos už neotevře.

Článek

Vánoční prohlídky se letos nebudou realizovat na všech objektech, které spadají pod Národní památkový ústav. To se týká například hradu Buchlov, zámku v Kroměříži, ale třeba i Hradce nad Moravicí a Raduně na Opavsku.

Gastrozážitek až v příštím roce

„V pořádání vánočních prohlídek jsme se vždy střídali jednou za dva roky s Hradcem nad Moravicí, přičemž letos byla řada na nás. Z rozhodnutí vedení NPÚ se letos prohlídky konat nebudou, ale už jsme se dohodli na tom, že v příštím roce to návštěvníkům vynahradíme a uspořádáme vánoční okruh jak u nás, tak na Hradci,“ řekla kastelánka zámku v Raduni Markéta Kouřilová.

Památky na severovýchodě Čech trhaly rekordy, lidí bylo méně

Cestování

Za zdmi zámku se přitom v těchto dnech stále něco děje a lidé se o tom brzo dozvědí na sociálních sítích. „Podařilo se nám získat prostředky na velmi významnou akvizici, kterou jsme v těchto dnech převzali. Jde o 13 původních kusů mobiliáře, které bychom chtěli návštěvníkům brzo představit,“ řekla kastelánka Právu.

Jednou z akcí, o které lidé letos bohužel přijdou, je dlouho připravovaný kulinářský den s ochutnávkou jídel, která byla běžná v době největší slávy raduňského zámku. Akce se měla konat u příležitosti 200. výročí významného setkání diplomatů z celé Evropy, známého jako tzv. Opavský kongres.

„O tento gastrozážitek byl obrovský zájem, proto jsme se rozhodli ho přesunout na příští rok,“ dodala kastelánka Markéta Kouřilová.

Novoroční koncert

Co se týče vánočních prohlídek, nebudou se konat ani na menších zámcích.

„Letos jsme to úplně vzdali, protože připravit vánoční prohlídku je poměrně náročné. A to jsme měli v plánu i krásný vánoční koncert. Ale nedá se nic dělat, snad vyjde alespoň ten novoroční, který chystáme na leden,“ řekl Jaroslav Zezulčík, kastelán zámku v Kuníně na Novojičínsku.

Oblíbený vánoční trh Striezelmarkt v Drážďanech letos nebude

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám