Hlavní obsah

Sucho odkrylo sedm tisíc let staré rytiny na dně brazilské řeky Rio Negro

Reuters, Novinky, Lucie Poštolková

Hladina brazilské řeky Rio Negro se vlivem sucha dostala na své minimum od roku 1902 a díky tomu odhalila to, co bylo dosud ukryto. Na sérii kamenů, které jsou normálně pod vodou, byly nalezeny vzácné prastaré rytiny. Jejich stáří se odhaduje na 7000 let.

Článek

Sucho způsobilo největší pokles vody, a to o 13,63 metru, což je nejvíce od roku 1902, kdy začali místní zaznamenávat stav řeky. Jedná se o ostrý pokles za poslední roky, kdy zde hloubka řeky dosahovala 29,77 metru.

Foto: Profimedia.cz

Rio Niegro

Postupující sucho odkrylo kameny, které jsou běžně utopené v hlubokých vodách. Rytiny by mohly být staré asi 7000 let. Archeologové fotografují jako o závod, mají strach, že by mohla voda znovu stoupnout.

"Nález rytin ukazuje, že tato oblast byla osídlena mnohem dříve, než jsme si dosud mysleli," vysvětlila archeoložka Helena Limová z Amazonské Univerzity.

Foto: Profimedia.cz

Rio Niegro

"Musíme analyzovat celý skalní útvar komplexně, v kontextu s množstvím keramických nalezišť v okolí, která jsou zhruba 2000 let stará. V této souvislosti o tom proto nesmíme uvažovat jen jako o nálezu nějakých historických značek, ale jako o celé kulturně historické krajině," uvedl Raunir Vale z univerzity v Sao Paulu.

Amazonské úřady uvádí, že během sucha zajistily pomoc 62 000 lidem ve 40 hlavních oblastech a předaly pomoc v rozsahu 600 tun jídla, které se rozváželo letadlem a lodí.

Foto: Profimedia.cz

Sucha zapadají do vzoru extrémnějšího počasí v největších světových deštných pralesích za posledních několik let. Loňský rok byla oblast zasažena rozsáhlými povodněmi a v roce 2005 zase devastujícím suchem.

Někteří vědci se domnívají, že letošní sucho mohl zhoršit klimatický jev El Niňo z roku 2009 a aktivní období hurikánů v Atlantském oceánu, které mohlo vytlačit vlhkost z jihu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám