Hlavní obsah

Středočeské památky otvírají brány oživlými legendami

Právo, Radek Plavecký

Vzkříšené historické postavy budou během právě začínající turistické sezóny průvodci na středočeských hradech a zámcích. Po loňském úspěšném projektu Oživlé památky správci připravili další podpůrný program s názvem Živá legenda, aby nalákali návštěvníky. Ti si tak budou moci prožít některé příběhy postavené na reálném historickém základu.

Foto: Archiv, Právo

Hrad křivoklát

Článek

"Chceme zbourat zažité kliše, že hrady a zámky jsou jen skladiště historických předmětů a mrtvá muzea," řekl náměstek ředitele Národního památkového ústavu pro střední Čechy Petr Svoboda.

Na Křivoklátu se lidé například setkají s věhlasným alchymistou Magistrem Kelleym, jemuž budou návštěvníci pomáhat prchat z hradního vězení, na Karlštejně budou turisté pomáhat císaři Karlu IV. stavět hrad. K tomu je přichystána soutěž, jejíž podmínky lze přečíst na stránkách www.zivalegenda.cz.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hrad Točník (na snímku) je jednou z památek spravovanou středočeským památkovým ústavem. Letošní sezónu tady ovlivnilo filmování.

Také méně známé hrady a zámky se zapojují do projektu Živá legenda. Při návštěvě Točníku se lidé dozvědí, jaký vlastně byl Václav IV. a kdo byla tajemná lazebnice, na Sázavě se lidé seznámí s legendami o sv. Prokopu, který tady oral s ďáblem pole, a v Hořovicích otevřených od prvního dubnového víkendu budou ve sklepě strašit strašidla.

Vloni se zatím hospodářská krize na celkové návštěvnosti středočeských památek nepromítla, správci ale zaznamenali změnu. "Ubylo zahraničních turistů a naopak přibývá českých rodin s dětmi, které nejspíš méně jezdí do zahraničí a vracejí se na české památky," shodli se například kastelán Karlštejna Jaromír Kubů a kastelán Křivoklátu Luděk Frencl.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrad Karlštejn

Zatímco Karlštejn otevřel bránu turistům poslední únorový víkend, Křivoklát, který letos oslaví 900 let své historie a byl přístupný celou zimu, chystá pompézní zahájení nové sezóny na 27. března.

"Je to spojeno s odemčením řeky Berounky a otevřením cyklostezek. Během sezóny se uskuteční spousta tradičních akcí, jako třeba Křivořezání či Křivoklání a chystáme také královský veletrh pivovarnictví," dodal Frencl. Velkou novinkou je tady zpřístupnění podkrovních prostor nad jižním křídlem hradu.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Děti se radují při vystoupení hudební skupiny Collegiem Fiddledolce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám