Hlavní obsah

Stezku nad vinohrady čeká premiéra

Novinky, miv

Téměř celý kruh tvoří půdorys nezvyklé rozhledny nad obcí Kobylí na Břeclavsku. Na Kobylím vrchu, zvaném místními i Homole, bude mít oficiální premiéru v sobotu. Vyhlídka je současně příspěvkem k oslavám sta let od vzniku Československa.

Foto: Keeo4design (2x)

Vyhlídka na Kobylím vrchu

Článek

Stezka nad vinohrady, jak se rozhledna jmenuje, je mezi ostatními unikátem. Vznikla v těsném sousedství vinice na kopci s nadmořskou výškou 334 metrů a obejde se bez schodů. „Díky nakloněné rovině je 7,6 metru vysoká vyhlídka přístupná i pro ty, kteří se na běžné rozhledny nedostanou. Z nejvyššího bodu lidé dohlédnou na Pálavu, Lednicko-valtický areál, Malé Karpaty nebo při dobré viditelnosti až na vrcholky rakouských Alp,“ uvedl architekt Jakub Roleček.

Tvůrce zaujalo místo s možností zajímavých výhledů do krajiny a dopřáli si i hříčku s čísly. Nadmořská výška v jejich díle odpovídá počtu stupňů kruhu, který tvoří vyhlídku. „Má tvar kruhové rampy s výsečí 334 stupňů, a citlivě vystupuje nad krásné vinařské okolí. Kruh navíc představuje životní cyklus přírody a symbolicky odkazuje na růst obce Kobylí,“ vysvětlil architekt Jiří Vojtěšek.

Při dobré viditelnosti lze dohlédnout až na rakouské Alpy.

V případě díla nejde ale jen o výhled. Cesta na vrchol vyhlídky má navíc informační systém, představující časoprostorovou linii. Na příchozí čekají cedulky se šipkami k důležitým místům v okolí a s informacemi o budoucích i historických událostech obce a další. Oficiální premiéra je naplánovaná na sobotu jako součást oslav 100. výročí založení Československa Akce se koná ve třináct hodin.

Rampu tvoří celkem jedenáct podlahových dílů, postavených na devatenácti zdvojených ocelových sloupech. Celkem montéři sestavili díly z jedenácti tun oceli, na další stavbu spotřebovali přes pět set dřevěných hranolů na podlahu, více než tisíc prken na opláštění a 130 metrů dřevěného madla.

Reklama

Výběr článků

Načítám