Hlavní obsah

Spící Lednici rozehřívá v zimě loď Arnoštek

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LEDNICE

Lednice na Břeclavsku není v zimě spící perlou jižní Moravy, ale místem, kde se lidé starají návštěvníkům o maximální možné zpříjemnění pobytu. Hitem letošní zimy jsou plavby na palubě prámu Arnoštek. Loď se každý víkendový a sváteční den plaví na trase od turbíny u jezu na Zámecké Dyji k minaretu, kde se vlévá do původního koryta Černé Dyje.

Článek

Plavby jsou pravidelně od dvanácti do patnácti hodin včetně, Arnoštek, jehož jméno bylo inspirováno slavným Rozmarným létem, vyplouvá z přístaviště vždy v celou hodinu.

Lodníci zavezou cestující o kus dál, aby mohli poznat okolí zbytku někdejší neregulované řeky. Na zpáteční cestě nabízí lodník svým cestujícím zastávku u minaretu, v létě přestupní stanici mezi dvěma trasami. Zájemci o plavbu tak mohou zkombinovat cestu lodí s procházkou parkem.

Celoroční plavby

"Ke zpáteční jízdence na loď patří pohárek svařeného vína, pro řidiče nebo děti případně čaje. Obojí slouží pro zahřátí při plavbě. Aby nám cestující nezmrzli, má loď zimní úpravu, je uzavřená a palubu vytápíme," řekl Jaroslav Martinek z lednické společnosti 1. Plavební. Firma se již několik let stará o výletní plavby v Lednici a po prvních letech provozu, kdy provoz zajišťovali jen jako sezónní záležitost, v současnosti se snaží udržet celoroční plavby.

"Nechceme, aby Lednice žila dvojí život. Turistické centrum v létě a opuštěná obec v zimě. Proto se snažíme dělat něco navíc, proto lodě plují i v zimě," vysvětlil Martinek, před kterým stojí již devátá sezóna provozu lodí. Zimní plavby nejsou zdrojem zbohatnutí, spíše naopak, režijní náklady zvyšuje svařené víno a náklady na vytápění lodi, které nejsou zrovna malé, organizátorům jde ale především o to, zvrátit pohled veřejnosti na Lednici jako na místo, které má co nabídnout jen v hlavní turistické sezóně.

Cestující čeká na lodi kromě plavby také průvodní slovo lodníků. Ti mají dobrý výcvik ve znalostech o historii zámku a zámeckého parku a jsou tak schopni zpestřit cestu povídáním o historii zámeckého parku i řeky, která se jejich zásluhou proměnila ve vodní cestu.

Cestující umrznout nenechají

Dvojí palivo potřebují v zimě lodníci 1. Plavební, aby mohli bezpečně zajistit vyhlídkové plavby v zámeckém parku v Lednici. Zatímco lodě se stejně jako v létě domáhají svého paliva, je zapotřebí dbát i na zdraví cestujících.

Jak potvrzuje snímek, lodě jsou zateplené a na palubě sálá teplo z plynových kamen. Pro další zahřátí slouží palivo, podávané před nástupem v objektu turbíny u přístaviště. Cestující jsou před zimou chráněni svařeným vínem, v případě abstinentů a dětí nahrazeného čajem.

Plavby - a co dál?

Zimní nabídka v Lednici ale neobsahuje jen plavby lodí. Zájemci mohou o víkendu navštívit akvárium Malawi, které je k vidění v komplexu bývalého hospodářského zámku. Kolekce akvárií s exotickými obyvateli vodního světa doplňuje obrazy přírody středoevropské, které si cestující odnáší ve své paměti z lodi.

A ještě jedna nabídka Lednice souvisí s přírodou. Rekonstruovaný zámecký skleník ukrývá pod svou prosklenou klenbou další pohled do exotiky, ovšem nikoliv již tropické obyvatele vodního světa, ale zástupce rostlinné říše. Skleník je taktéž přístupný i mimo hlavní sezónu o víkendech, výjimkou je ale měsíc leden, kdy je zcela uzavřen a tato doba je vyhrazena provozní údržbě, péči a zvelebování rostlinného fondu skleníku.

Skleníkem nabídka nekončí

Co tedy nabízí Lednice v zimě? Lodičky, akvárium Malawi a zámecký skleník? Málo? No, dobrá, přidejme kvalitní ubytování a stravování. Stále málo? Tak stačí ještě z rukávu vysypat nejníže položenou středoevropskou sjezdovku, kryté koupání v Břeclavi a množství vinoték, vináren a vinných sklepů. To už je snad dostatečná nabídka, která by mohla uspokojit všechny návštěvníky.

TIPY

WWW ADRESY

WWW ADRESY

V Lednici nabízené služby, ubytování a různé zajímavosti lze hledat na internetové adrese http://www.lednice.cz Lednice objektivem kamery je na adrese: www.holidayinfo.cz Komplexní nabídka služeb lodní doprava na Dyji v Lednici, včetně servisu ubytovacích služeb provozovatele je umístěna zde: http://www.1plavebni.cz O zámku v Lednici je možné se více dozvědět například také na stránce: http://www.pruvodce.com/lednice/ Ubytovací, stravovací a zábavní zařízení penziónu Myslivna v Lednici má také své stránky. Informace lze najít na adrese http://www.myslivna-lednice.cz/ Pokud turisté projeví zájem o návštěvu nedalekých Valtic a dalších míst Lednicko-valtického areálu, je možné další inspiraci pro návštěvy čerpat na stránkách www.lva.cz, k orientaci v regionu lze podobně využít i web http://www.podpalavou.cz Zájemce o vinařství může uspokojit například internetová adresa http://www.vinarskecentrum.cz. Sídlí v prostorách zámku ve Valticích, o kterém poskytne informace i adresa http://www.pruvodce.com/valtice/

INFORMAČNÍ CENTRA

Turistické informační centrum Lednice (www.lednice.cz) lze objevit v centru obce na Zámeckém náměstí 68. Telefon a fax: 519 340 986, e-mail: TIC@lednice.cz Turistické informační centrum Valtice (www.radnice-valtice.cz) je na náměstí Svobody č. 4. Telefon a fax: 519 352 978, e-mail: tic.info@radnice-valtice.cz Turistické informační centrum Břeclav je na náměstí T. G. Masaryka 3. Telefon a fax: 519 326 900, mobil: 731 428 235, e-mail: info@breclav.org Turistické informační centrum Mikulov je na Náměstí 30. Telefon a fax: 519 510 855, e-mail: tic@mikulov.cz

A také je možné započítat do výčtu také možnost absolvování léčebných procedur v místních lázních, které v dohledné době zahájí svůj provoz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám