Hlavní obsah

Socha Krista Spasitele se nad Riem tyčí již 85 let

Před 85 lety, 12. října 1931, byla na hoře Corcovado v Riu de Janeiro odhalena obří socha žehnajícího Krista Spasitele. K druhému největšímu brazilskému městu patří stejně neodmyslitelně jako slavná pláž Copacabana nebo každoroční festival samby. V červenci 2007 byla zařazena do novodobého seznamu sedmi divů světa a od roku 2012 je zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Socha je vysoká 30 metrů.

Článek

Základní kámen sochy byl položen v dubnu 1922 u příležitosti stého výročí vyhlášení nezávislosti země. Následující rok byl v architektonické soutěži vybrán projekt brazilského inženýra Heitora da Silvy Costy.

Socha samotná je nicméně dílem francouzského sochaře Paula Landowského. Práce na stavbě monumentu začaly v roce 1926, o pět let později byl hotov. Vnitřek tvoří železobetonová konstrukce, která je zvenčí obložena pláštěm z mastku. Tento mimořádně měkký minerál dodává Kristovi matně bílou barvu.

Oproti původním očekáváním se 30 metrů vysoká socha nestala ani tak poutním místem, jako spíš turistickou atrakcí. Z vyhlídkové terasy na jejím úpatí se totiž nabízí jeden z nejkrásnějších pohledů na Guanabarskou zátoku a Rio de Janeiro.

Reklama

Výběr článků

Načítám