Hlavní obsah

Skoro neznámý ostrov se může stát hitem pocovidového turismu

Některé populární turistické destinace sází na to, že až odezní světová pandemie koronaviru, tak se budou turisté chovat stejně jako dřív. Nevelký ostrov Rodrigues v Indickém oceánu se připravuje důkladně na potenciální změny preferencí. Ostrov úředně spadající pod Mauricius využívá turistické pauzy k mnoha vylepšením, které by mohly již brzy nalákat turisty toužící po samotě a klidu.

Foto: Profimedia.cz

Kýč jak bič. Ale není to přesně to, co po uplynulém roce všichni potřebujeme?

Článek

Zatímco po Spojených arabských emirátech létal v sobotu speciální let aerolinek Emirates EK2021, který slavil, jak tato země zvládá očkovací proces a přípravy na plnohodnotný návrat turismu, v Česku si v nejbližší době nejspíše zase ani nezahrajete s kamarády nohejbal. O to kouzelnější však je sledovat, jak některá, pro většinu Čechů neznámá místa, podřizují současné měsíce snaze o efektivní přípravu na dobu, až si turisté řeknou, že by to „zase šlo”.

Foto: Profimedia.cz

Pokud budete hledat na svých cestách samotu, ostrov Rodrigues má co nabídnout.

„Od chvíle, kdy byla v loňském roce vyhlášena celosvětová pandemie, jsme na ostrově neměli žádný případ koronaviru. Byli jsme požehnáni tím, že jsme do tohoto momentu zcela bez covidu. Nicméně dodržujeme tu přísná hygienická opatření vydaná Mauriciem, protože jsme jeho součástí,” řekla Novinkám manažerka tamější turistické organizace Issana Agatheová.

Ostrov Rodrigues je samozřejmě do značné míry závislý na turismu, a tak bylo nutné vytvořit schéma, které by podpořilo ty, které výpadky příjmů zasáhly nejvíce. Vybrány byly čtyři stovky lidí od provozovatelů kitesurfů až po turistické průvodce, a tito lidé se obratem začali podílet na přípravě ostrova na dobu pocovidovou.

Foto: Profimedia.cz

Želvy jsou jedním z velkých lákadel ostrova Rodrigues.

Jak? Ve dvou částech okolí ostrova vysazují korály, což by mělo přispět k rychlému zotavení korálových krás kolem ostrova. Na ostrově je také pět populárních turistických treků, a tak tyto vycházkové trasy čistí a zpevňují. Čištění se také dostává ostrůvkům jako jsou Ile aux Cocos, Ile aux Chats a Ile Hermitage a třem přírodním rezervacím: Jean Tac, Anse Quitor and Grande Montagne. To vše by mělo přispět k tomu, že bude návštěva ostrova Rodrigues pro turisty v budoucnu ještě příjemnější než kdy dříve.

Ozvěny ITB

Nejnovější ročník největšího turistického veletrhu ITB probíhal sice jen online, ukázal však na poměrně zajímavý trend. Mnoho populárních turistických lokalit, zejména těch v Karibiku či Střední Americe věří, že po hlavní vlně očkování bude vše jako dříve. Lidé se vrátí do obřích hotelů jakoby se nechumelilo a za dva roky si nikdo na nějaký koronavirus ani nevzpomene. Jiné destinace pak mají za to, že koronavirus aktuální cestovatelské preference výrazně mění a ony se tomu snaží přizpůsobit.

Premisa je jednoduchá – část těch, kteří na to mají, se rušným letoviskům a velkým ubytovacím zařízením letos a nejspíš i příští rok bude vyhýbat.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Rodrigues je obklopen tyrkysovými vodami Indického oceánu.

„Destinace jako Tunisko a Egypt budou mít své hosty stále. Faktor je jasný. Cena. Kdo si ale může připlatit, tak bude v soukromém bydlení či malých butikových hotelech a ideálně mimo hlavní letoviska. Bude vyrážet na výlety sólo či s privátním průvodcem. Hromadné výlety fungovat nějakou dobu nebudou. Covidový turista nebude ve většině, ale je to nová a lukrativní cílová skupina. Jsou lidé, kteří si za bezpečí připlatí. Ty země, které to v druhé polovině letošního roku dokážou nabídnout, budou mít v rámci záchrany turistické sezóny nemalý náskok,” řekla mi při videohovoru zástupkyně turistické organizace jedné jihoevropské země, která si nepřála být jmenována.

A zdá se, že nevelký ostrov ležící v tyrkysových vodách Indického oceánu už ze své startovní čáry vyběhl a nechal daleko za sebou mnoho turistických destinací daleko zvučnějších jmen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám