Hlavní obsah

Skiareály hlásí návrat zimy

České hory po ochlazení a sněhových přeháňkách opět připomínají zimu. Povrch sjezdovek však mráz místy nebezpečně přitvrdil, což se může stát osudné zejména slabším lyžařům.

Foto: Snow park, Právo

Zima se ještě na chvíli vrátila na české hory.

Článek

V Krkonoších se výška sněhové pokrývky pohybuje na sjezdovkách okolo 40 centimetrů a jezdí všechny hlavní skiareály. Nedostatek sněhu zastavil kromě vleků v níže položených střediscích areál Bubákov u Vrchlabí.

"Sousední Herlíkovice se zhruba čtyřiceticentimetrovou vrstvou technického sněhu zůstávají v provozu bez omezení stejně jako Kamenec v Jablonci nad Jizerou, Šachty ve Vysokém nebo jizerskohorský Ještěd,“ upřesnila Helena Čeřovská ze společnosti Snowhill.

Horská služba Krkonoše upozorňuje na zledovatělý terén v hřebenových partiích a třetí stupeň lavinového nebezpečí. „Střídání teplot způsobilo zledovatělá místa, která mohou dělat problémy hlavně běžkařům,“ varuje Pavel Jirsa z krkonošské Horské služby.

Na Šumavě připadlo asi 10 cm sněhu

V šumavském lyžařské areálu Zadov ve středu obnovili provoz ve středisku Kobyla. Čtyřsedačková lanovka jezdí od 8.30 do 16 hodin. Připadlo asi 10 centimetrů sněhu a byla spuštěna i sněžná děla. Na sjezdovce tak leží od 15 do 35 centimetrů sněhu.

Sněžná děla jedou naplno také ve Skiareálu Lipno. Zde je však středisko uzavřeno.

„Potřebujeme vyrobit dostatek sněhu pro naše sjezdovky Jezerní, Světluška I a II, abychom mohli o víkendu otevřít. Pokud mrazy budou pokračovat, pokryjeme za dva dny sjezdové tratě dostatečnou sněhovou vrstvou,“ sdělil Právu vedoucí marketingu společnosti Lipno Servis Martin Řezáč.

Také další šumavský skiareál Špičák hlásí návrat zimy. „Připadlo pět centimetrů prašanu a zasněžujeme,“ informovala pracovnice areálu Simona Navrátilová. V provozu jsou všechny velké sjezdovky kromě vrcholu Šancí.

Jezdí se denně od 8.30 do 16 hodin. Večerní lyžování je omezeno na středu, pátek a sobotu od 18.30 do 21 hodin. V lyžařském areálu Belveder v Železné Rudě je provoz omezen na lyžařský vlek Elgadin 1. Oblevu hlásil včera Skiareál Kašperské Hory, který je dočasně mimo provoz.

V Krušných horách je stále kde lyžovat

V Krušných horách se podmínky výrazně zlepšily na Klínovci, na sjezdovkách leží půl metru sněhu. „Všechno jezdí, kromě jáchymovské lanovky,“ řekla Právu pracovnice ze Skiareálu Klínovec. Na Božím Daru se opět rozjely vleky v areálech za hotelem Praha a Novako, Neklid je zatím stále zavřený.

Nový poprašek sněhu je i v Jeseníkách

Areál Ski Sněžník v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem nabízí nadále velmi dobré podmínky, a navíc za výrazné slevy. V provozu jsou tři vleky, sněhová pokrývka se pohybuje od 20 do 25 centimetrů, z toho 5 centimetrů tvoří nový sníh.

Sněhová pokrývka na českých horách

Krušné hory
Klínovec47
Jeseníky
Praděd150
Krkonoše
Herlíkovice55
Mísečky65
Černá hora50
Šumava
Špičák na Šumavě30

Anketa

Pojedete o víkendu lyžovat?
Ano
18,4 %
Ano, ale mimo ČR
16,1 %
Ne
65,5 %
Celkem hlasovalo 1088 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám