Hlavní obsah

Selské retro schované mezi paneláky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický statek upravený „jako kdysi“, lákadlo pro turisty. Na tom by nebylo nic až tak výjimečného. Ale tenhle stojí ve stínu paneláků největšího plzeňského sídliště a aspiruje na to stát se jednou z nejnavštěvovanějších památek celého regionu.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Hotovo. Na první návštěvníky si ale Martin Kolovský (na snímku), správce plzeňského statku U Matoušů, bude muset počkat.

Článek

Selský dvůr U Matoušů na Bolevecké návsi — ta jediná zůstala z někdejší vsi, zbytek pohltila socialistická výstavba — je od roku 2008 národní kulturní památkou a v posledních dvou letech prošel komplexní obnovou za bezmála padesát milionů korun. Slavnostní otevření bylo naplánováno na 18. března, kvůli protipandemickým opatřením je ale všechno jinak.

„Kdy budeme moci otevřít, samozřejmě nevíme, první větší akce je naplánovaná na sobotu 17. července, v rámci Dnů lidové architektury,“ řekl Právu správce Martin Kolovský.

Kadaňský klášter aspiruje na zápis na UNESCO. Patří k nejhezčím v Česku

Cestování

Petr Pavelec, ředitel příslušné správy Národního památkového ústavu, věří, že statek má velký potenciál. „Může se stát nejen významnou památkou, ale i vyhledávaným komunitním centrem,“ upozornil Pavelec. Před zahájením rekonstrukce odhadoval, že sem ročně zamíří minimálně čtyřicet tisíc návštěvníků, což odpovídá „top“ památkám kraje.

Otevřeno celý rok

Až se situaci vrátí k normálu, bude tady otevřeno celoročně, i když mimo hlavní sezonu jen v pracovní dny. „To se zaměříme na vzdělávací programy pro základní a střední školy. S příchodem jara bude otevřeno i o víkendech,“ vysvětlil Kolovský. „Plánujeme řadu atraktivních akcí — masopust, máje, posvícení, advent,“ dodal. Letos chtějí něco takového poprvé vyzkoušet v říjnu, na tradiční svatohavelské posvícení.

Obytné světnice budou přístupné jen s průvodcem. „Jsou zařízené v duchu počátku dvacátého století,“ podotkl správce. Na stěnách svaté obrázky, na polici brýle, mužova břitva i kulma jeho ženy, na postelích proužkované duchny, pod postelí nočník. Fortelný stůl, židle, skříně.

Mělnické podzemí dostane nový vstup

Cestování

„Tenhle nábytek je přímo odtud, původní. Žilo se tady až do roku 2002, kdy zemřel poslední potomek zdejšího sedláckého rodu,“ připomněl Kolovský. Některé exponáty dodali sousedé z návsi, řadu předmětů poskytlo zdejší Národopisné muzeum, velkým lákadlem má být věrná kopie slavnostního plzeňského kroje.

„Co je nejcennější? To se nedá takhle říct. Hodnota tohoto areálu je především v tom, že tvoří funkční celek,“ konstatoval Kolovský.

Došky na střeše

Hospodářská stavení si návštěvníci prohlédnou sami. Stodola skrývá mlátičky, fukary nebo velký žebřiňák. V sýpce je expozice věnovaná pěstování a využití obilí. Jedna z kurátorek, Kateřina Cichrová, předpokládá, že zaujme především část věnovaná výrobě došků. „Ty kryjí i střechu obytného stavení statku,“ upozornila.

Bývalé stáje a chlévy se proměnily v zázemí pro návštěvníky i ve výstavní prostory, v podkroví vznikly depozitáře a badatelna.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám