Hlavní obsah

Roubenka z 18. století znovu vyroste v šumavském skanzenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řemeslníci začínají s obnovou roubenky z 18. století, která stávala ve vesnici Třebýcina na Klatovsku. Chalupa s chlévy bude součástí skanzenu v Chanovicích, představujícího lidovou architekturu z Pošumaví.

Foto: archiv skanzenu

Roubenka z 18. století na svém původním místě. Fotografie pochází z roku 1991.

Článek

Stavení dostalo Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech, které skanzen spravuje. „Objekt byl ve špatném stavu. Chyběl mu krov, dovnitř teklo,“ uvedl ředitel instituce Luboš Smolík s tím, že roubenka je v současnosti ještě rozebraná. Stovky dílů sice leží v depozitáři, ale v následujících dnech a týdnech je budou odborníci opatrně vyzvedávat.

„Základy už jsou vylité. U chléva se teď začne zdít. Zároveň se řemeslníci pustí do roubené části. Zatím nevíme, v jaké kvalitě se trámy dochovaly. Patrně se některé budou muset vyměnit,“ pokračoval Smolík. Předpokládá, že hlavní práce, včetně nového krovu, se stihnou do konce letošní stavební sezony. Chalupa dostane také nový krov a doškovou střechu.

„Příští rok se vše dokončí, prostory dovybavíme a uvnitř vznikne expozice, která ukáže život na vesnici v Pošumaví a představí typické zemědělské a řemeslné činnosti,“ doplnil ředitel muzea. První návštěvníci se do chalupy podívají v roce 2024. Projekt vyjde na skoro sedm milionů korun a pokryjí ho evropské dotace.

Skanzen zatím disponuje 15 různými objekty, od obytných stavení až po hospodářské budovy, jako jsou špýchary nebo stodoly. Většina budov pochází z Klatovska, dále z jižního Plzeňska a Rokycanska.

Oprava pražského barokního paláce skončí v létě. Pak ho zpřístupní

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám