Hlavní obsah

Rio de Janeiro ruší karneval. A tajné oslavy nebude tolerovat

V brazilském Riu de Janeiru oznámili zrušení slavného karnevalu. Ten se tak letos ze zcela logických důvodů neuskuteční. Tisíce pracovníků, kteří s přípravami jedné ze světově nejznámějších akcí pomáhají, tak mohou jen doufat, že příští rok se situace už nebude opakovat. Starosta města zároveň uvedl, že žádné tajné oslavy nebudou tolerovány.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V roce 2018 proběhl karneval v Riu de Janeiru se vší slávouVideo: Reuters

 
Článek

„Je to složité a smutné, ale letos žádný karneval nebude,“ cituje agentura AP nově zvoleného starostu města Eduarda Paese. „Rád bych jen vzkázal lidem, kteří se chtějí zúčastnit večírků nebo tanečních oslav, že nic takového není legální a dovolené, tahle diskuze vůbec není na stole,“ oznámil starosta.

V ulicích města budou v době, kdy se měl karneval konat, zesíleny policejní hlídky a lidé, kteří se tajných večírků zúčastní, vyfasují pokutu. Vyloučeno není prý ani vězení.

Logický krok

Většina lidí však zrušení karnevalu za současné situace vnímá jako zcela logický krok. Brazílie totiž patří mezi země, které koronavirus zasáhl vůbec nejvíce. „Máme vzpomínky na loňský karneval a teď můžeme být plni očekávání toho, jaký bude ten příští,“ uvedla Dailse Fidelisová, která by v tomto období normálně dokončovala kostýmy na velkolepou přehlídku.

Státní zdravotnické orgány tvrdí, že by mohly 16 milionů obyvatel brazilské metropole naočkovat do konce letošního roku. Daly tak lidem alespoň částečnou naději, že příští rok karneval už proběhne.

Akce se koná vždy v polovině února, respektive začíná v pátek před Popeleční středou, která signalizuje začátek půstu před Velikonocemi.

V Pamploně už podruhé ruší slavný býčí festival. S půlročním předstihem

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám