Hlavní obsah

Putování s BBC: Kupole Pantheonu v Římě váží 5 000 tun

Novinky, Lucie Poštolková

Všechny cesty prý vedou do Říma, i my se tak dostáváme při putování s BBC do slavné italské metropole. Zaměříme se tentokrát na nejzachovalejší římskou památku - Pantheon. Chrám má největší nevyztuženou klenbu vážící asi 5 000 tun. Při stavbě byl prý poprvé použit beton.

Foto: Profimedia.cz

Kupole Pantheonu váží asi 5 000 tun.

Článek

Pantheon nechal postavit ve druhém století císař Hadrián na místě, kde stával chrám od Marcuse Vipsaniuse Agrippa z 27. století před naším letopočtem. Jedná se o nejzachovalejší římskou památku. Stavba měla ukazovat, že moc Říma nemá obdoby.

Národní mauzoleum

Původně byl chrám zasvěcen všem bohům, odtud také pochází jeho název. Pantheon totiž znamená přímo chrám pro všechny uctívané bohy pro určité společenství.

Přibližně roku 609 byl Pantheon zasvěcen Bonifácem IV. kultu Panny Marie a všech svatých Mučedníků. Dnes je stavba otevřená turistům, ale je zde umístěno národní mauzoleum. Své hrobky tu mají Rafael, italští vládci jako Viktor Emanuel II. a Umbert I., architekti Baldassare Peruzzi a Jacopo Barozzi da Vignola.

Foto: Profimedia.cz

Valená klenba Pantheonu váží asi 5 000 tun.

Dominantou Pantheonu je ohromná kupole se středovým otvorem, tzv. okulem, neboli velkým okem. Kupole je z betonu, velmi těžká a váží asi 5 000 tun. Pantheon je dosud nejvyšší nevyztužená klenba v dějinách architektury.

Foto: Profimedia.cz

Pantheon nechal ve druhém století postavit císař Hadrián.

Tíhu dómu přenáší klenby do pevných stěn. Výška okula a vzdálenost stěn jsou stejné, přesně 43,3 metru. Celý vnitřní interiér by se tedy vešel do krychle. Kruhovitý otvor v kupoli je nejen důkazem matematických znalostí Římanů, ale i skvělých inženýrských schopností vytvořit kupoli bez svorníku, která propouští světlo i déšť. Pantheon je vzorem i předchůdcem všech nevyztužených kupolí.

Foto: Profimedia.cz

Středový otvor má v průměru 9 metrů.

Památky v Římě

1. Koloseum

Největší amfiteátr, který byl v Římské říši postaven, dokázal pojmout až 50 000 sedících diváků. Stavba vznikla v prvním století n. l. a sloužila jako jeviště soubojů gladiátorů, poprav i hraných scén z dějin říše.

2. Forum Romanum

Areál dnes tvoří už jen úlomky ze slavných dějin Římské říše. Ale i torza antických sloupů a pozůstatky budov dokáží roznítit v návštěvnících fantazii. Po Via Sacra se můžete dnes procházet stejně jako Julius Caesar před dvěma tisíciletími.

3. Vatikán

Tvrdit že Bazilika svatého Petra je nejvýznamnějším křesťanským stánkem vůbec asi nebude přehnané. Papežský stát nabízí ještě mnohem víc. Krom nastřádaných pokladů z papežských sbírek klenotů i drahocenných map zde můžete obdivovat kostýmy členů Švýcarské gardy, které navrhl sám Michelangelo.

4. Sixtinská kaple

Součástí Vatikánských muzeí je i Sixtinská kaple, kterou freskami vyzdobil Michelangelo. Místnosti vévodí Poslední soud, který byl v období snahy o umravnění církve i veřejnosti přioděn Michelangelovými žáky. Na stropě můžete obdivovat stvoření světa, člověka, první hřích a další biblické výjevy.

Sibyla Delfská, freska ze Sixtinské kaple

FOTO: Repro z knihy Michelangelo

5. Andělský hrad

Tajnou chodbou, která vede do Vatikánu, unikali papeži do bezpečí Andělského hradu. Stavba původně sloužila jako monumentální hrobka císaře Hadriána. Církev ji využívala jako mučírnu a vězení. Archanděl Michael na vrcholu symbolizuje konec morové epidemie.

6. Fontána di Trevi

Tuto římskou fontánu proslavil především film Sladký život. Mramorové barokní fontáně vévodí socha boha Oceana stojícího na mušli tažené mořskými koňmi. Nezapomeňte do ní hodit drobné, jestli se chcete do Říma ještě vrátit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám