Hlavní obsah

Propast, která by spolkla mrakodrap, vypadá jako tunel do nitra Země

Novinky, Klára Fischleinová

Propast Sotano De Las Golondrinas není jen jakousi hlubokou šachtou do podzemí. Je domovem stovek vlaštovek a snem tisíců horolezců. Po slanění na dno si mohou dobrodružství prodloužit o bloudění nekonečným labyrintem podzemních chodeb.

BEZ KOMENTÁŘE: Mexická propast je rájem adrenalinových sportovců a domovem vlaštovek

 
Článek

Blízko městečka Aquismón v mexickém státě San Luis Potosi vyhloubila příroda přibližně 370 metrů hlubokou propast. Kam se na ni hrabe moravská Macocha se svými 138 metry pod zemským povrchem. Do propasti Sotano De Las Golondrinas by zapadl až po střechu leckterý světový mrakodrap.

Foto: Profimedia.cz

Divíte se vlašťovkám, že se tu zabydlely?

Sotano De Las Golondrinas (nebo také Vlaštovčí jeskyně) v Mexiku se označuje za nejhlubší otevřenou jeskynní propast světa. Dodnes patří mezi málo prozkoumaná místa planety. Přesto se sem vydávají tisíce nadšených adrenalinových sportovců.

Na své si v Sotano De Las Golondrinas přijdou jeskynní potápěči, horolezci i vyznavači base jumpingu. Vteřiny volného pádu až do blízkosti setmělého dna propasti jsou bezesporu zážitkem na zbytek života.

Foto: Profimedia.cz

Po adrenalinovém skoku se můžete vydat do temných neprobádaných jeskyní na dně propasti.

I spodek této odkryté „díry v zemi“ skrývá dobrodružné zážitky. Labyrint jeskynních chodeb, které jako by neměly konce, láká profesionální i amatérské badatele. Otevřená „ústa“ propasti jsou zhruba 50 metrů široká. Právě tudy každou chvíli vylétá obrovské množství vlaštovek, které se tu již před léty uhnízdily. Prostor této jeskynní propasti znají pravděpodobně mnohem lépe než lidé.

Anketa

Troufali byste si seskočit nebo slanit do hloubky mexické jeskynní propasti?
Ano
39,2 %
Ne
60,8 %
Celkem hlasovalo 23280 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám