Hlavní obsah

Pro vrak lodi z 18. století vznikne v Amsterdamu designové muzeum

Novinky, Michael Švarc

Nizozemské hlavní město je proslulé množstvím významných muzeí. A brzy k nim přibude další. Jeho hlavním exponátem bude vrak lodi Amsterdam z 18. století, aktuálně ležící na dně moře u jižní Anglie. Vodu plavidlo ovšem neopustí, po přesunu bude umístěno v obří nádrži.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O designovou budovu, která se jistě stane tahákem sama o sobě, se postará nizozemské architektonické studio ZJA. Jako první však bude nutné přesunout vrak, muzeum totiž vyroste teprve kolem nádrže.

Cílem je pozůstatky lodi, která v 18. století patřila Sjednocené východoindické společnosti, přemístit, aniž by musely opouštět vodu.

Zatím není jasné, kde se bude instituce nacházet, vhodná lokalita se stále hledá. Mohla by s největší pravděpodobností vyrůst nedaleko Námořního muzea na místě někdejších doků, kde byla loď Amsterdam vyrobena, uvádí server Dezeen.

Připomenout neslavnou část dějin

Muzeum nazvané Docking the Amsterdam si klade za cíl dvě věci. Jednak zachránit vrak, jehož osud je na dně moře nejistý, a umožnit tak snazší archeologický výzkum, ale také se zaměřit na nizozemskou námořní historii. Včetně jejích temných období, jako byl například obchod s otroky a podobně.

„Dnešní pohled na historii kolonialismu, otrokářství a mezinárodní obchod vyžaduje přehodnocení a zásadní diskusi. Vrak se navíc nachází v místech, kde se může kvůli přírodním vlivům nadále rozpadat,“ vysvětlilo studio ZJA.

Muzeum má mít následně několik pater, bude částečně pod vodou. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout vrak shora, ale samozřejmě také kolem prosklené nádrže. Současně uvidí archeology při práci.

„Bude to jako navštívit divadlo, kde se diváci podílejí na ději,“ uvedli architekti. Předpokládá se, že muzeum bude hotové do několika let, zatím se počítá s rokem 2025.

Evropa má první podvodní restauraci

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám