Hlavní obsah

Přísnější kontroly i důkladné odbavení. Čeho se před létem nezaleknout na letišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to už nějaký pátek, co jste cestovali letadlem? Pandemie výrazně pozměnila chod letišť, a pokud si nejste jistí, jaká opatření či náležitosti musíte splnit, přinášíme vám shrnutí. Při odletu je například nutné projít kontrolou dokladů i při cestování v rámci EU a lidé by neměli opomenout ani vstupní podmínky pro jednotlivé státy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lidem se i nadále doporučuje dorazit na letiště dvě až tři hodiny před odletem. Nyní je to ještě aktuálnější, protože odbavení i kontroly mohou kvůli pandemii zabrat více času. „Při odbavení se teď ověřují veškeré vstupní podmínky, které se velmi často mění, zároveň se kontroluje i potvrzení o negativním výsledku testu na covid-19,“ upozorňuje tisková mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

„Zároveň se nezměnily další procesy, cestující tak musejí procházet bezpečnostní i pasovou kontrolou, která je vzhledem k platným opatřením vlády zavedena i na Terminálu 2. Apelujeme proto na cestující, aby na letiště jezdili v dostatečném předstihu,“ dodala Divíšková. Lidé se podle mluvčí mohou nechat na letišti také otestovat. Je však třeba počítat i s časem na vyhodnocení testu.

Mimo to by cestující neměli zapomínat ani na standardní pravidla týkající se bezpečnostní kontroly, tedy například povinnost zabalit tekutiny do 100 mililitrů do průhledných sáčků a veškerou velkou elektroniku, jako jsou powerbanky, notebooky či tablety, vzít s sebou na palubu.

Do letadla jen s ochranou dýchacích cest

Výjimečná opatření neplatí pouze v prostorách samotného letiště, ale také na palubách letadel. U dopravců se mohou lišit. „Standardně je povinné mít po celou dobu letu zakrytý nos a ústa. Někteří dopravci vyžadují pouze respirátory, v jiných případech pak i jednorázové chirurgické roušky,“ upozorňuje Divíšková a doporučuje pasažérům, aby si před naplánovaným letem zjistili všechny aktuálně platné podmínky pro cestování a vyhnuli se tak komplikacím. Nejde přitom jen o pravidla pro vstup do jiné země, ale rovněž pro návrat do České republiky.

Podle Divíškové letiště přijalo už začátkem minulého roku opatření, která mají přispět k většímu bezpečí cestujících. Jde například o zvýšenou dezinfekci a úklid všech frekventovaných prostor včetně odletových bran. „U odbavovacích a informačních přepážek jsou nainstalovaná průhledná plexiskla, která tvoří ochrannou bariéru mezi cestujícím a pracovníkem,“ uvedla mluvčí.

„Rozhodli jsme se také snížit kapacitu autobusů, které vozí cestující k letadlu,“ informovala Divíšková a doplnila, že letiště bude ve všech nastavených procesech pokračovat i před nadcházející letní sezonou.

Co se výčtu destinací týče, ty postupně opět přibývají. Z Prahy se už během června létá do více než 70 destinací. Lety přidávají mimo jiné společnosti Ryanair, Smartwings, ČSA i Wizz Air.

Váhové limity, tekutiny, elektronika. Na co si dát pozor při cestování letadlem

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám