Hlavní obsah

Počasí zatím lyžaře z hor nevyhnalo

Tam, kde bylo ještě před pár dny přes půl metru sněhu, je ho dnes polovina, navíc mokrého a těžkého. Přesto aprílové počasí provázené v období zimních svátků střídavým deštěm, chumelením, zledovatělými cestami a mokrým sněhem turisty z hor nevyhnalo. Naopak, vánoční období patřilo třeba v nejvyšších českých horách Krkonoších historicky k nejobsazenějším.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Navzdory zhoršení kvality sněhu je na sjezdovkách rušno.

Článek

A podobně zřejmě dopadne také letošní Silvestr. „Silvestr stejně není o počasí. To možná vyžene lidi načas ze sjezdovek, nikoliv však z hotelů,“ je přesvědčen Martin Jandura z infocentra ve Špindlerově Mlýně.

Dlouhé svátky pomohly

Shoduje se s ostatními pracovníky krkonošských infocenter, že ve srovnání se zavedenými zvyklostmi stoupla vánoční návštěvnost ve zdejších střediscích hrubým odhadem možná o třetinu.

„Soudě podle dosavadních rezervací odhaduji, že Špindlerův Mlýn se zaplní o silvestrovské noci skoro stoprocentně, což už dlouho nebylo. Doposud jsme nezaznamenali, že by lidé rušili rezervace,“ dodává Jandura.

„Nicméně i když se ubytovací kapacita tabulkově zaplní, ještě se nestalo, aby se někde nějaké místo nenašlo. Vždy někdo na poslední chvíli pobyt odřekne,“ doplňuje s nadějnou předpovědí, že od pátku se má začít vyčasovat. Proti posledním letům viditelně vyšší sváteční návštěvnost českých hor způsobilo podle ubytovatelů letošní rozložení zimních svátků.

Řada lidí využila dny volna k zimní dovolené situované do období mezi svátky, což platí bezezbytku alespoň o převažující zahraniční klientele v Krkonoších.

Chce to dobře seřízené vázání

„Vyšlo to naprosto ideálně. Stačilo si vzít dva dny dovolené a máme skoro čtrnáct dnů volna v jednom tahu,“ libovali si belgičtí turisté.

Možnosti strávit stále ještě proti domovině lacinější Vánoce a nezřídka i Silvestra v Krkonoších využili především Němci, Nizozemci, Dánové, ale rovněž mnozí Poláci.

Navzdory oteplení a s ním souvisejícím zhoršením kvality sněhu v Krušných horách jsou sjezdovky plné.

„Vysvitlo sluníčko, a jak to vidí lidi na internetu, vyjedou na hory. Máme plno. Sníh sice ztěžknul a je tedy náročnější, ale pokud mají lyžaři dobře seřízené vázání, pak větší nebezpečí nehrozí, ani když zajedou do nahrnutého sněhu,“ sdělil Právu náčelník horské služby Miroslav Güttner.

Lyžaři by podle něj kvalitní seřízení lyží rozhodně neměli podceňovat. „Když v takovém případě zajedou do mokrého sněhu, hrozí jim přetočení kolena a poškození vazů nebo zlomeniny,“ upozornil.

Vlhký sníh je zrádný

Během svátečních dnů zaznamenala horská služba několik úrazů, většinou řezných ran od hran lyží, ale jejich počet ani složení nevybočovaly podle Güttnera z normálu.

„Sněhová situace je letos v Beskydech poměrně špatná. Je to spíše jako na jaře,“ řekl Právu náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Na lyžaře nyní čeká na vrcholcích Beskyd a v lyžařských areálech maximálně 30 centimetrů vlhkého sněhu.

„Ten je zrádný v tom, že je těžký a lyžaře najednou zabrzdí. Může tak dojít k nečekanému pádu a zlomenině nohy. To je asi také nejčastější druh zranění, se kterým se na takovém sněhu setkáváme,“ přiblížil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám