Hlavní obsah

Po Karlově mostě se neprojdete jenom v Praze

Novinky, Klára Fischleinová

Pražskou chloubou, kterou Karlův most bezesporu je, se bude pyšnit i Čína. Obří napodobenina nejznámějšího českého mostu vyroste v zábavním parku ve městě CChang-Čou. Tam už je také Farma čínsko-československého přátelství a pavilon České republiky. Čínská zmenšenina mostu by mohla do Prahy přilákat nové turisty.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský originál Karlova mostu by kvůli čínské replice neměl přijít o zájem asijských turistů.

Článek

Číňané se se svou zálibou v napodobování pouštějí do dalšího díla s tematikou Prahy. Starý model Karlova mostu na předměstí Šanghaje se už začíná rozpadat, a tak je potřeba turisty nalákat jinam. Onou potenciální náhradou bude nejspíš už letos zpřístupněná replika Karlova mostu v sedmnáctihektarovém areálu zábavního parku v CChang-Čou.

Replika jako pozvánka na originál

„Atrakce miniatur evropských pamětihodností jistě na nějaký čas upoutá pozornost především u samotných Číňanů, zrovna tak jako kdysi ostravské Miniuni u Čechů,“ řekl Novinkám mluvčí agentury CzechTourism Pavel Klicpera. Toho, že by se tamní turisté spokojili s procházkou po falešném mostě, se ale neobává: „Určitě tato atrakce vzbudí v Číňanech touhu podívat se do Evropy na originál, a to Česku trochu nahrává do karet.“

Pouhých osm soch místo třiceti a čtyři pilíře místo patnácti bude mít čínská betonovo-kamenná replika Karlova mostu, jejíž návrh je z dílny české firmy. Samotná realizace je už ale pouze v rukou Číňanů. Ti se netají svojí zálibou v napodobování. Nevidí na něm nic špatného. Podle jejich vnímání se každé dílo kopírováním vylepšuje.

Foto: Profimedia.cz

Rakušané zpočátku z napodobeniny historického Hallstattu nebyli příliš nadšení.

Například v provincii Kuang-tung vyrostla napodobenina rakouského městečka Hallstatt. Vedení města o stavbě repliky dlouho nevědělo. [celá zpráva]

I přesto, že z ní hallstattští nejprve nebyli nijak zvlášť nadšení, starosta města se nakonec loni dostavil i na slavnostní otevření. Také novému Karlově mostu v CChang-Čou budou dělat společnost okopírované pražské domy. Nikoliv ale tak, jak reálně stojí v ulicích české metropole.

Budou reprezentovat barokní, secesní, renesanční a novogotickou architekturu Prahy na jednom místě — zkrátka to, o čem Praha je, jak popsal v dubnovém magazínu Forbes Jaromír Švarc, ředitel firmy Film Dekor. Právě ta připravovala návrh čínské kopie Karlova mostu.

Anketa

Považujete vytváření replik významných staveb a památek za dobrý nápad?
Ano
24,6 %
Ne
75,4 %
Celkem hlasovalo 10284 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám