Hlavní obsah

Plnou parou vpřed! Úzkokolejka na Osoblažsku zahájila sezónu

Právo, Pavel Karban

Doslova plnou parou vjela do 13. turistické sezony o státním svátku, v pondělí 8. května, úzkokolejná železniční dráha mezi Třemešnou ve Slezsku a Osoblahou na Bruntálsku, zvaná Osoblažka. Ta je dlouhá přes 20 kilometrů a rozchod jejich kolejí je 760 milimetrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Úzkokolejka se rozjela na OsoblažskuVideo: Pavel Karban , Právo

 
Článek

Slavnostní zahájení sezóny se uskutečnilo na nádraží v Třemešné dopoledne. Po nezbytném ceremoniálu vyrazily dvě parní lokomotivy směr Osoblaha. „Parní turistický provoz provozuje obecně prospěšná společnost Slezské zemské dráhy, jejich parní vlak bude jezdit celé léto,“ uvedl David Chovančík, předseda Klubu přátel osoblažské úzkokolejky.

V červnu bude úzkokolejka jezdit jen o sobotách, v červenci a srpnu také o nedělích a svátcích, a pak se budou moci lidé vláčkem svézt ještě první tři soboty v září. „Pořádáme také tematické vlaky, jako pohádkový, strašidelný gastrovlak nebo svatomartinský vlak, takže každý si najde svoje,“ věří.

Foto: Pavel Karban, Právo

Úzkokolejka na Osoblažsku začala sezónu

V běžném provozu uveze vláček zhruba 150 cestujících, dnes byla jeho kapacita navýšena až na 200 lidí. Vagonky tahají dvě parní lokomotivy, černá se jmenuje Rešica a druhá, modrá, Malý štokr.

„Menší Rešica byla dovezena před lety z Rumunska, byl to totální šrot, ale podařilo se ji zachránit. Malý štokr byl vyroben v Československu, jezdil v bývalé Jugoslávii na území dnešní Bosny a Hercegoviny,“ prozradil Chovančík s tím, že lokomotivu zachránili nadšenci z Rakouska, kteří ji Slezským zemským drahám propůjčili.

Foto: Pavel Karban, Právo

Úzkokolejka na Osoblažsku začala sezónu

„Je to největší úzkorozchodná lokomotiva na rozchod 760 milimetrů v zemích Visegrádské čtyřky,“ upozornil předseda Klubu přátel osoblažské úzkokolejky.

Cestující mohou projíždět krajinou nejen v otevřených a zavřených vozech, ale k dispozici je také pivní vagón nebo cyklovůz na kola a kočárky. A vlak má i plošinu pro imobilní cestující.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám