Hlavní obsah

Ostrov milenců na Jadranu má tvar srdce, láká osamělou romantikou

Novinky, mšv

Ráj zamilovaných lidí existuje. Je jím chorvatský ostrov Galešnjak, který má při pohledu z ptačí perspektivy tvar srdce. Populárním se stal po zveřejnění satelitních snímků, kdy majitelům neobydleného ostrovního útočiště začaly chodit desítky žádostí od párů, které zde chtěly strávit společné chvíle v izolaci od zbytku světa. Dnes se na Galešnjaku konají třeba i svatby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chorvatský ostrov Galešnjak má tvar srdceVideo: Reuters

 
Článek

Jelikož se v dnešní době hledají rekordmani už téměř ve všem — přírodní úkazy nevyjímaje — je Galešnjak považován za největší a svým tvarem i nejkonkrétnější ostrov podobný symbolu srdce. V dávné minulosti byl zřejmě osídlen, našly se tu pozůstatky pohřebních mohyl z časů Ilýrie, ale v současnosti je neobydlený a je v soukromém vlastnictví Chorvata Tončiho Jureška. Ten využívá jeho potenciálu, na který ho upozornili sami zájemci o pobyt na ostrově.

Poměrně kontroverzním se stal krok, kdy Jureško vykácel polovinu přirozené vegetace a začal ostrov kultivovat. Mimo jiné zde postavil i kapli s altánem, když začala vzrůstat poptávka po svatbách. Ostrovu se kvůli nynějšímu romantickému charakteru někdy přezdívá ostrov milenců, poprvé si jeho tvaru povšimli mořeplavci už v 19. století.

Galešnjak má rozlohu necelých 11 hektarů, leží na severu Dalmácie v relativní blízkosti města Zadar. Jeho popularita vzrůstá od roku 2009, kdy byly na internetu zveřejněny satelitní snímky.

Reklama

Výběr článků

Načítám