Hlavní obsah

Odpudivá Žvýkačková zeď přitahuje umělce i turisty

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Žvýkáte rádi? Američané nejen že rádi žvýkají, ale se žvýkačkami si pak ještě s oblibou hrají. Důkazem je Žvýkačková zeď v americkém Seattlu, na které barevnou hmotou vytváří lidé různé variace, vzkazy a všelijaké obrazce.

Článek

Kultovní zeď polepenou žvýkačkami najdete v Seattlu v ulici Post Alley pod Pike Place Market. Podle magazínu Silly Village barevná variace gumové hmoty, která na některých místech dosahuje tloušťky okolo deseti centimetrů, konkuruje podobné atrakci Bubblegum Alley v Kalifornii.

Foto: Profimedia.cz

Žvýkačková zeď je dlouhá asi metr a 30 centimetrů a vrstva hmoty dosahuje výšky přibližně 40 centimetrů.

Umělecké dílo vznikalo při čekání lidí ve frontě na divadlo. Tradice se žvýkačkami začala okolo roku 1993, kdy členové hry Divadelní sporty Seattlu od divadelní společnosti  Neočekávaných lepili na zeď žvýkačky. Pracovníci divadla seškrabávali žvýkačky dvakrát, ale nakonec od roku 1999 začalo vedení divadla považovat zeď za turistickou atrakci. Lidé zpočátku lepili na zeď žvýkačkami mince, jiní začali vytvářet malá umělecká díla přímo ze žvýkaček.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2009 byla Žvýkačková zeď zařazena do pěti nejlepších a nejšpinavějších turistických atrakcí. Místo si oblíbili například i svatební fotografové, kteří využívají barevné zdi jako zajímavě barevné pozadí.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám