Hlavní obsah

Od příštího léta se zpoplatní vstup do Benátek

Novinky, mšv

Benátky oznámily, že od příštího léta zavedou dlouho diskutovaný poplatek za vstup. Týkat se bude jednodenních návštěvníků, kterých do italského města míří miliony ročně. Podle starosty Luigiho Brugnara není cílem obírat turisty o peníze, ale zlepšit kvalitu života stálým obyvatelům, píše server Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Až bude systém zaveden, ve vedlejší sezoně turisté zaplatí tři eura (zhruba 77 korun), v hlavní osm eur (207 korun). V některých kritických obdobích výše poplatku vystoupá až na 10 eur (skoro 260 korun). Má jít především o prázdninové letní víkendy, kdy je město zdaleka nejvytíženější.

Počet turistů po světě roste. A s nimi i problémy

Cestování

Peníze se nebudou vybírat jen za vstup do hlavní části Benátek, ale také na přilehlé ostrovy v laguně, jako je například Murano. Placení se vyhnou obyvatelé města, ale také lidé, kteří přijedou kvůli studiu či práci. Poplatek se bude týkat těch, kteří dorazí autobusem, výletní lodí, vlakem nebo jakýmkoli dalším prostředkem.

Platit se bude dát online nebo kartou přes automaty nainstalované na strategických místech po celých Benátkách. Radnice zatím nesdělila, co bude turistům hrozit, pokud vstupné neuhradí, v únoru ovšem naznačila, že postihem by mohla být pokuta ve výši až 450 eur (11,6 tisíce korun).

Kromě toho benátská radnice už dříve oznámila, že od roku 2022 bude povinné si návštěvu v Benátkách rezervovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám