Hlavní obsah

Nizozemská vláda plánuje zákaz prodeje marihuany cizincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v Nizozemsku potvrdil připravovaný vládní zákaz prodeje marihuany cizincům. Opatření má platit od 1. května ve třech provinciích na jihu země a od 1. ledna 2013 v celé zemi. Vlastníci coffee-shopů, kde se lehké drogy prodávají, chtěli zamezit tomu, aby vstoupilo v platnost, a několik se jich kvůli tomu obrátilo minulý týden na soud.

Foto: Profimedia.cz

Podle chystaného opatření se mají z 670 nizozemských coffee-shopů stát "uzavřené kluby" s nejvýše 2000 členy, jimiž mají být pouze plnoletí nizozemští občané.

Článek

Tvrdili, že chystané opatření je diskriminační. Soud v Haagu ale v pátek jejich žádost zamítl. Chystaná regule neporušuje "základní principy zákona proti diskriminaci", uvedl soud podle agentury AFP. Majitelé coffee-shopů řekli, že se proti verdiktu odvolají.

Podle chystaného opatření se mají z 670 nizozemských coffee-shopů stát "uzavřené kluby" s nejvýše 2000 členy, jimiž mají být pouze plnoletí nizozemští občané. S regulí nesouhlasí Amsterodam, kde coffee-shopy přitahují množství turistů, a jeho starosta Eberhard van der Laan prý chce najít kompromisní řešení.

Stoupenci nařízení doufají, že omezí drogovou turistiku, která ročně do Nizozemska přiláká téměř čtyři milióny cizinců, zejména z Francie, Německa a Belgie. Podle komentářů by šlo o nejvýznamnější změnu v rámci tolerance k takzvaným lehkým drogám, kterou je Nizozemsko známé desítky let.

Reklama

Výběr článků

Načítám