Hlavní obsah

Nepálec projíždí svět na kole pozpátku

Novinky, fis

Mladý Nepálec se před lety rozhodl nežít rutinně a v davu. Opustil domov, aby šířil myšlenku světového míru tím, že jezdí po světě na kole. Ovšem ne klasicky, nýbrž pozpátku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nepálec cestuje po světě na kole, jezdí ale pozpátkuVideo: Caters News, AP

 
Článek

S otočenou hlavou a šlapáním pozpátku za 12 let své zvláštní mise urazil třicetiletý Biresh Prasad Dahal desítky tisíc kilometrů. Přesto ho tento kočovný způsob života zatím neomrzel a ve své cestě odhodlaně pokračuje dál. Prý nepřestane, dokud nepokoří světový rekord projetí na kole pozpátku 151 zemí. Podle agentury Reuters zatím navštívil 42 států a nyní je na území USA.

Kdybych jezdil normálně, nikdo by mě neposlouchal.
nepálský dobrodruh

Hlavním motivem jeho cesty je však šíření myšlenky míru. „Na tomto světě je mnoho chaosu. Někdo musí lidem ukázat ideu světového míru, světa bez hranic,“ citovala nepálského dobrodruha agentura Reuters. „Když tohle lidem říkám, poslouchají mě jen proto, že jízdou na kole pozpátku dokazuji svoji oddanost této problematice. Kdybych jezdil normálně, nikdo by mě neposlouchal,“ vysvětlil.

Svou pouť muž začal v roce 2004, nejprve procestováním své vlasti a posléze překročením jejích hranic. Podíval se postupně do nejrůznějších oblastí a států Asie, Afriky a neminul ani Evropu. Například v roce 2014 fascinoval jeho nevšední styl jízdy chodce v ulicích Londýna.

Jedl, co mu lidé nabídli, přespával, kde ho nechali složit hlavu. „Nezdráhal jsem se říct si o jídlo. Kdo se zdráhá, zemře hlady. Vždycky přemýšlím o způsobech, jak upoutat pozornost lidí, protože je to jediná cesta, jak oslovit maximum z nich,“ cituje ho Reuters.

Způsob jeho cestování leckdy hraničí s nebezpečím. Podle svého vyprávění se ocitl v některých oblastech o hladu, a tak se musel živit hmyzem a syrovým masem.

Hlavně nespadnout do škatulky

Láska k cyklistice začala už v Dahalových sedmi letech, kdy mu matka koupila kolo. V pubertě se na něm pak naučil nejrůznější kousky, jako je jízda bez držení řídítek a podobně. Pak přišla jízda pozadu, kterou trénoval na čím dál delších vzdálenostech.

Když dospěl, uvědomil si, že nechce vést rutinní život - oženit se, mít děti a čekat na důchod. Chtěl utéct všem společenským normám a konvencím, a tak zanechal práce a vydal se na cestu.

V posledních letech Nepálce doprovázejí na jeho putování přátelé. Sice také jedou na kole, ale klasicky, nikoliv pozadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám