Hlavní obsah

Nepál chce zahraničním turistům vydávat zdarma SIM karty

Nepálské úřady budou zdarma vybavovat SIM kartami osamělé návštěvníky odlehlých horských oblastí. Jak oznámila agentura Reuters, rozhodly se k tomu po nedávných útocích na zahraniční turisty a také kvůli několika případům zmizení.

Foto: Profimedia.cz

Nepál se rozhodl zavést bezpečnostní opatření pro turisty v podobě SIM karet. Ilustrační foto

Článek

Na nepálském území je osm ze 14 nejvyšších vrcholů světa a do tamních hor tak každoročně míří tisíce cizinců. „Jestliže se turista ztratí, díky SIM kartě je snadné zjistit, kde je. Pokud se turisté dostanou do potíží, mohou zavolat o pomoc na několik speciálních čísel," vysvětlil Šarad Pradhan z nepálské turistické komory.

Mnoho cizinců se do hor vydává v doprovodu místních nosičů, ale stále jsou tisíce těch, kteří do odlehlých himálajských oblastí nebo národních parků zamíří sami. Těm je těžké pomoci, jestliže se dostanou do potíží, jak uvedla agentura Reuters. Právě těmto asi 30 000 turistům nepatřícím ke skupinám, mají být určeny SIM karty. Úřady jim je budou vydávat společně s povolením vstupu do hor.

Do Nepálu loni zamířilo 800 000 turistů a 14 procent z nich se vydalo do vysokých hor. Cestovní ruch je pro zemi významným ekonomickým přínosem, zaměstnáno je v něm půl milionu lidí. Lezecká sezóna v zemi začíná v březnu a trvá do začátku června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám