Hlavní obsah

Některé jihočeské areály zdraží skipasy

Právo, Lucie Kándlová

Některá jihočeská lyžařská střediska zvednou v zimní sezoně ceny skipasů. Ty půjdou nahoru o několik desítek korun. Důvodem jsou peníze, které skiareály investovaly do vylepšení služeb.

Foto: Vojen Smíšek

Ve skiareálu Lipno se nyní dokončuje stavba dvousedačkové lanovky.

Článek

Například největší lyžařský areál Lipno letos zvedne ceny jednodenních skipasů asi o čtyřicet korun.

„Letos investujeme do vylepšení areálu čtyřicet milionů korun, a proto se skipasy o několik desítek korun zdraží. Loni jsme nezdražovali,“ řekl za středisko PR manažer Vojen Smíšek. Lipenský areál letos otevře další dvě nové sjezdovky a staví také novou dvousedačkovou lanovou dráhu. Ta má být dokončena v prosinci. Novinkou letošní sezony bude také rodičovský skipas přenosný mezi dvěma osobami.

Změny čeká i systém odbavení a nákup skipasů, který by tak díky tomu měl být bez dlouhých front u pokladen. Provozovatelé skiareálu nyní také kontrolují sjezdovky, lanovky i sněžná děla. Ta totiž začnou chrlit sníh s prvními mrazy.

Zdraží i skiareál Hochficht, který je na rakouské straně Šumavy a každoročně ho navštíví tisíce Čechů. Jednodenní skipas pro dospělé se zdraží o dvě eura, pro děti a mládež do devatenácti let o jedno euro. Sezonu mají v plánu zahájit 7. prosince. Návštěvníci tam využívají moderní lanovku, která má padesát šest krytých kabin, které lyžaře chrání před mrazem i silným větrem. Za hodinu přepraví až tři tisíce lidí.

Provozovatelé areálu letos pořídili dvanáct nových sněžných děl. Na Zadově se letos zdražovat nechystají a ceny skipasů by měly zůstat stejné jako v minulé sezoně.

Do zasněžovacího systému tu provozovatelé investovali miliony korun již loni a další velké investice plánují až na jaro příštího roku.

Chybí instruktoři lyžařských škol

Skiareálům nyní chybějí instruktoři do lyžařských škol. Například na Lipně se v lyžařské škole učí lyžovat asi patnáct tisíc dětí i dospělých.

Na výuce se podílí přibližně sto sedmdesát lidí. Za hodinu si tu vydělají i 250 korun. „Nabídka je i pro ty, kteří instruktory nikdy nedělali. Před Vánoci budeme mít dva instruktorské licencované kurzy, kde se vše naučí,“ řekl Smíšek. Navíc instruktoři, kteří uspějí, dostanou dotované ubytování, stravu i oblečení.

Reklama

Výběr článků

Načítám